Zupa orzechowa z sezamowym halloumi

Kremowa, lekko pikantna zupa z batatami i jarmużem zwieńczona smażonym na patelni serem halloumi. Cały przekrój smaków i tekstur w lekkim i zdrowym wydaniu.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 317 kcal

SKŁADNIKI:

Olej sezamowy (sprawdź cenę)

1 szalotka, posiekana

1 ząbek czosnku, posiekany (sprawdź cenę)

2 łyżki czerwonej pasty curry (sprawdź cenę)

700 ml bulionu warzywnego

50 g masła orzechowego (sprawdź cenę)

400 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)

1 łyżka sosu sojowego (sprawdź cenę)

2 małe bataty, pokrojone w kostkę

50 g jarmużu, posiekany

Świeża kolendra, posiekana

150 g sera halloumi

1 łyżka sezamu (sprawdź cenę)

1 limonka

50 g orzechów ziemnych, posiekanych


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy olej będzie rozgrzany dodaj szalotki i czosnek. Gotuj 1-2 minuty aż czosnek stanie się złoty. Dodaj pastę curry, mieszając przez chwilę aż składniki się połączą. Dodaj bulion, masło orzechowe, mleko kokosowe i sos sojowy, dobrze wymieszaj a następnie wrzuć słodkie ziemniaki i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj 10-15 minut aż słodkie ziemniaki będą miękkie.

2. Wrzuć jarmuż i kolendrę, gotuj kolejne 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą morską.

3. W międzyczasie usmaż halloumi. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie rozgrzany dodaj halloumi i smaż na złoty kolor, około 5 minut. Dodaj nasiona sezamu i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.

4. Nałóż zupę do misek. Na wierzchu dodaj pokrojony ser halloumi i posyp orzeszkami ziemnymi. Zetrzyj odrobinę skórki z limonki prosto do zupy a następnie wyciśnij sok. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA