Kremowa, lekko pikantna zupa z batatami i jarmużem zwieńczona smażonym na patelni serem halloumi. Cały przekrój smaków i tekstur w lekkim i zdrowym wydaniu.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 317 kcal
SKŁADNIKI:
Olej sezamowy (sprawdź cenę)
1 szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany (sprawdź cenę)
2 łyżki czerwonej pasty curry (sprawdź cenę)
700 ml bulionu warzywnego
50 g masła orzechowego (sprawdź cenę)
400 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)
1 łyżka sosu sojowego (sprawdź cenę)
2 małe bataty, pokrojone w kostkę
50 g jarmużu, posiekany
Świeża kolendra, posiekana
150 g sera halloumi
1 łyżka sezamu (sprawdź cenę)
1 limonka
50 g orzechów ziemnych, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy olej będzie rozgrzany dodaj szalotki i czosnek. Gotuj 1-2 minuty aż czosnek stanie się złoty. Dodaj pastę curry, mieszając przez chwilę aż składniki się połączą. Dodaj bulion, masło orzechowe, mleko kokosowe i sos sojowy, dobrze wymieszaj a następnie wrzuć słodkie ziemniaki i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj 10-15 minut aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
2. Wrzuć jarmuż i kolendrę, gotuj kolejne 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą morską.
3. W międzyczasie usmaż halloumi. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie rozgrzany dodaj halloumi i smaż na złoty kolor, około 5 minut. Dodaj nasiona sezamu i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.
4. Nałóż zupę do misek. Na wierzchu dodaj pokrojony ser halloumi i posyp orzeszkami ziemnymi. Zetrzyj odrobinę skórki z limonki prosto do zupy a następnie wyciśnij sok. Smacznego!