Wspaniała, słoneczna tarta w zdrowszej wersji bez glutenu. Ciasto to mieszanka orzechów nerkowca, słodkiego kokosa, daktyli i odrobiny rozgrzewającego cynamonu. W połączeniu z kokosowym kremem i letnimi owocami tworzą razem wspaniałe ciacho.

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 302 kcal
SKŁADNIKI:
1 1/2 szklanki orzechów nerkowca, uprażonych (sprawdź cenę)
1 szklanka wiórków kokosowych (sprawdź cenę)
16 daktyli (sprawdź cenę)
1/2 łyżeczki cynamonu (sprawdź cenę)
3 szklanki śmietanki kokosowej (sprawdź cenę)
1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (sprawdź cenę)
100 g białej czekolady, posiekanej
2 szklanki malin
8 świeżych fig, cienko pokrojonych
PRZYGOTOWANIE:
1. Wyłóż prostokątną formę do pieczenia pergaminem. W robocie kuchennym połącz nerkowce, kokos, daktyle i cynamon. Miksuj, aż masa będzie drobno zmielona, około 2-3 minuty. Wyłóż mieszankę na dno przygotowanej formy, pamiętając o jej mocnym dociśnięciu. Schłódź spód w lodówce.
2. Połącz śmietankę i miód w dużym garnku. Ustaw garnek na dużym ogniu i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Na sam koniec dodaj białą czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
3. Ostrożnie wlej krem kokosowy na spód tarty. Przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem wyjmij tartę z formy i ułóż pokrojone figi oraz maliny. Pamiętaj aby przechowywać tartę w lodówce. Smacznego!