Zdrowa tarta kokosowa

Wspaniała, słoneczna tarta w zdrowszej wersji bez glutenu. Ciasto to mieszanka orzechów nerkowca, słodkiego kokosa, daktyli i odrobiny rozgrzewającego cynamonu. W połączeniu z kokosowym kremem i letnimi owocami tworzą razem wspaniałe ciacho.

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 302 kcal

SKŁADNIKI:

1 1/2 szklanki orzechów nerkowca, uprażonych (sprawdź cenę)

1 szklanka wiórków kokosowych (sprawdź cenę)

16 daktyli (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki cynamonu (sprawdź cenę)

3 szklanki śmietanki kokosowej (sprawdź cenę)

1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego

1/3 szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (sprawdź cenę)

100 g białej czekolady, posiekanej

2 szklanki malin

8 świeżych fig, cienko pokrojonych


PRZYGOTOWANIE:


1. Wyłóż prostokątną formę do pieczenia pergaminem. W robocie kuchennym połącz nerkowce, kokos, daktyle i cynamon. Miksuj, aż masa będzie drobno zmielona, około 2-3 minuty. Wyłóż mieszankę na dno przygotowanej formy, pamiętając o jej mocnym dociśnięciu. Schłódź spód w lodówce.

2. Połącz śmietankę i miód w dużym garnku. Ustaw garnek na dużym ogniu i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Na sam koniec dodaj białą czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.

3. Ostrożnie wlej krem ​​kokosowy na spód tarty. Przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem wyjmij tartę z formy i ułóż pokrojone figi oraz maliny. Pamiętaj aby przechowywać tartę w lodówce. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA