Zapiekanka z croissantami, szynką i serem

Nietypowy mix pomiędzy standardowym croissantem z szynką i serem a zapiekaną z makaronem. To na pewno zaskoczy Twoich bliskich.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Wartość odżywcza na porcję: 388 kcal

SKŁADNIKI:

10 croissantów, najlepiej starszych

1 łyżka masła (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

200 g pieczarek, pokrojonych

1 ząbek czosnku, przeciśnięty (sprawdź cenę)

2 łyżeczki tymianku (sprawdź cenę)

150 ml śmietany kremówki

125 ml mleka

2 jajka, ubite (sprawdź cenę)

1 łyżka musztardy dijon (sprawdź cenę)

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (sprawdź cenę)

100 g szynki, posiekanej

100 g sera brie, pokrojonego w kostkę

30 g sera gouda


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm.

2. Ułóż rozerwane na kawałki rogaliki w naczyniu do pieczenia i połóż 2 łyżki cienko pokrojonego masła na górę. Przenieś do piekarnika i piecz 5-8 minut, aż rogaliki będą lekko chrupiące.

3. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy oliwa będzie rozgrzana dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż bez mieszania przez 5 minut a następnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie 3-5 minut. Dodaj czosnek i tymianek, podsmaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i odstaw.

4. W dużej misce wymieszaj śmietanę, mleko, jajka, musztardę, cayenne i szczyptę soli oraz pieprzu. Dodaj do miski podpieczone rogaliki, pieczarki, szynkę i ser brie a następnie delikatnie wymieszaj. Wlej mieszankę z powrotem do naczynia żaroodpornego. Posyp równomiernie startym serem gouda.

5. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Usuń folię a następnie kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut lub do momentu, aż rogaliki będą złote na wierzchu. Podawaj na ciepło. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA