Prawdziwy zawodnik wagi ciężkiej! Dzisiaj odstawiamy dietę na bok i dajemy ponieść się fantazji. Soczyste mięsne kulki, chrupiąca bułka i ten ciągnący się ser...

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza na porcję: 495 kcal B: 35.5 g T: 24 g W: 35.5 g
SKŁADNIKI:
400 g mielonego mięsa wołowego
8 łyżeczek pesto (sprawdź cenę)
1 puszka pomidorów (sprawdź cenę)
125 g mozzarelli (sprawdź cenę)
4 bułki
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Za pomocą czystych rąk wymieszaj mieloną wołowinę z połową pesto i szczyptą soli morskiej oraz czarnego pieprzu.
2. Podziel mięso na 12 części i mokrymi rękami uformuj kulki. Podsmaż kulki na patelni na dużym ogniu z 1 łyżką oliwy z oliwek, regularnie potrząsając.
3. Gdy kulki staną się złote wlej pomidory rozdrabniając je drewnianą łyżką. Dolej 150 ml wody.
4. Doprowadź sos do wrzenia. Pokrój mozzarellę w plastry i połóż na kulki. Gotuj jeszcze przez chwilę żeby sos zgęstniał.
5. W międzyczasie podpiecz bułki na dużej suchej patelni lub w piekarniku.
6. Rozłóż każdą bułkę i posmaruj 1 łyżeczką pesto. Nałóż po 4 kulki, polej sosem z patelni i posyp mozzarellą. Smacznego!