Wyjątkowo prosta hiszpańska tortilla

To klasyczne hiszpańskie danie jest bardzo wszechstronne i szybko się przygotowuje. Tortilla (lub hiszpański omlet) może być podawana na ciepło lub na zimno i jest fantastycznym sposobem na zużywanie wszelkiego rodzaju składników - po prostu dodaj resztki warzyw, pokruszony lub tarty ser, czerwoną paprykę lub ulubioną kiełbasę. Eksperymentuj!

Ilość porcji: 6

Wartość odżywcza na porcję: 458 kcal

B: 21.7 g T: 26.1 g W: 36.6 g


SKŁADNIKI:


300 g ziemniaków

1 cebula (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

5 jajek (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Obierz ziemniaki za pomocą obieraczki, a następnie ostrożnie pokrój je w cienkie plasterki. Wytrzyj plasterki ziemniaka do sucha czystym ręcznikiem.

2. Obierz i drobno pokrój cebulę. Dodaj 2 łyżki oleju na małą patelnię ustawioną na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę i ziemniaki.

3. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 25 do 30 minut, aż cebula zmieni kolor na złoty a ziemniaki nie będą surowe. Staraj się nie mieszać zbyt mocno, bo ziemniaki się rozpadną.

4. Rozbij jajka do miski, dopraw małą szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu, a następnie wymieszaj widelcem.

5. Po ugotowaniu cebuli i ziemniaków zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wrzuć do jajek. Przenieś mieszaninę z powrotem na patelnię i umieść na małym ogniu. Gotuj przez około 20 minut lub do momentu, aż jajko na górze nie lekko ścięte.

6. Użyj szpatułki aby delikatnie unieść i poluzować boki tortilli. Ostrożnie odwróć patelnię na talerz i wywróć tortillę, a następnie umieść ją z powrotem na patelnię i gotuj przez kolejne 5 minut.

7. Rozłóż tortillę na desce do serwowania, a następnie pokrój na 6 kawałków i podawaj na ciepło lub na zimno z prostą sałatką. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA