Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. W wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu zupę. Ale jaka to jest zupa... Pycha!

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 80 minut
Wartość odżywcza na porcję: 175 kcal B: 9.5 g T: 2.3 g W: 28.9 g
SKŁADNIKI:
1 ząbek czosnku (sprawdź cenę)
1 czerwona cebula (sprawdź cenę)
2 marchewki (sprawdź cenę)
2 łodygi selera naciowego (sprawdź cenę)
1 cukinia
1 mały por
1 duży ziemniak (sprawdź cenę)
1 puszka białej fasoli (sprawdź cenę)
150 g wędzonego boczku
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
Pół łyżeczki suszonego oregano (sprawdź cenę)
1 liść laurowy (sprawdź cenę)
2 puszki pomidorów (sprawdź cenę)
1 litr bulionu warzywnego (sprawdź cenę)
100 g makaronu pełnoziarnistego (sprawdź cenę)
Parmezan (sprawdź cenę)
Świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę. Przytnij i z grubsza posiekaj marchewkę, seler i cukinię a następnie dodaj warzywa do dużej miski.
2. Odetnij końce pora, podziel go na ćwiartki, umyj pod bieżącą wodą a następnie pokrój w plastry 1 cm. Dodaj do miski.
3. Obierz i pokrój ziemniaka w kostkę. Odcedź fasolę a następnie odłóż na bok. Drobno pokrój boczek.
4. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj boczek i smaż delikatnie przez 2 minuty, aż będzie złoty.
5. Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę, seler, cukinię, por, oregano oraz liść laurowy i gotuj powoli przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj ziemniaka, fasolę i pomidory śliwkowe a następnie wlej bulion warzywny. Dobrze wymieszaj, rozgniatając pomidory grzbietem łyżki.
7. Przykryj pokrywką i doprowadzaj wszystko powoli do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż ziemniak się ugotuje.
8. Dodaj makaron do zupy i gotuj przez kolejne 10 minut lub do momentu aż makaron będzie al dente.
9. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub bulionu aby zupa nie była za gęsta.
10. Liście bazylii w całości dodaj do zupy i zamieszaj. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem a następnie podawaj z tartym parmezanem i kromką razowego chleba. Smacznego!