Wyborna zupa minestrone

Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. W wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu zupę. Ale jaka to jest zupa... Pycha!

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 80 minut

Wartość odżywcza na porcję: 175 kcal B: 9.5 g T: 2.3 g W: 28.9 g


SKŁADNIKI:


1 ząbek czosnku (sprawdź cenę)

1 czerwona cebula (sprawdź cenę)

2 marchewki (sprawdź cenę)

2 łodygi selera naciowego (sprawdź cenę)

1 cukinia

1 mały por

1 duży ziemniak (sprawdź cenę)

1 puszka białej fasoli (sprawdź cenę)

150 g wędzonego boczku

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

Pół łyżeczki suszonego oregano (sprawdź cenę)

1 liść laurowy (sprawdź cenę)

2 puszki pomidorów (sprawdź cenę)

1 litr bulionu warzywnego (sprawdź cenę)

100 g makaronu pełnoziarnistego (sprawdź cenę)

Parmezan (sprawdź cenę)

Świeża bazylia


PRZYGOTOWANIE:


1. Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę. Przytnij i z grubsza posiekaj marchewkę, seler i cukinię a następnie dodaj warzywa do dużej miski.

2. Odetnij końce pora, podziel go na ćwiartki, umyj pod bieżącą wodą a następnie pokrój w plastry 1 cm. Dodaj do miski.

3. Obierz i pokrój ziemniaka w kostkę. Odcedź fasolę a następnie odłóż na bok. Drobno pokrój boczek.

4. Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj boczek i smaż delikatnie przez 2 minuty, aż będzie złoty.

5. Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę, seler, cukinię, por, oregano oraz liść laurowy i gotuj powoli przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

6. Dodaj ziemniaka, fasolę i pomidory śliwkowe a następnie wlej bulion warzywny. Dobrze wymieszaj, rozgniatając pomidory grzbietem łyżki.

7. Przykryj pokrywką i doprowadzaj wszystko powoli do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż ziemniak się ugotuje.

8. Dodaj makaron do zupy i gotuj przez kolejne 10 minut lub do momentu aż makaron będzie al dente.

9. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub bulionu aby zupa nie była za gęsta.

10. Liście bazylii w całości dodaj do zupy i zamieszaj. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem a następnie podawaj z tartym parmezanem i kromką razowego chleba. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA