Przepis na aromatyczny pilaw z warzywami, łatwy do zrobienia i absolutnie pyszny - jak go nie kochać? Ciecierzyca dodaje nieco treści do pilawu, a ich zawartość błonnika sprawi, że poczujesz się syto na długo. Tymczasem pestki dyni są wypełnione masą minerałów, w tym żelaza, który pomaga na paznokcie i włosy, oraz magnezu, który jest dobry dla naszych mięśni.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 35 minut
Wartość odżywcza na porcję: 610 kcal B: 17.1 g T: 19.5 g W: 97.5 g
SKŁADNIKI:
1 cebula (sprawdź cenę)
2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
1 marchewka
Pół pęczka pietruszki
Pół puszki ciecierzycy (sprawdź cenę)
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Pół łyżeczki kurkumy (sprawdź cenę)
150 g ryżu basmati (sprawdź cenę)
1 limonka
60 g suszonych moreli (sprawdź cenę)
1 łyżka pestek dyni (sprawdź cenę)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka harissy (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz cebulę i drobno pokrój razem z czosnkiem. Obierz i przekrój wzdłuż marchewki a następnie pokrój je pod kątem. Zerwij liście pietruszki i odłóż na bok a łodygi drobno posiekaj. Odcedź ciecierzycę.
2. Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone warzywa i łodygi pietruszki wraz ze szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu a następnie gotuj delikatnie pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Gdy warzywa zmiękną dodaj kurkumę. Następnie dodaj ryż. Drobno zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok, regularnie mieszając.
4. Z grubsza posiekaj i dodaj morele wraz z ciecierzycą a następnie wlej gorący bulion. Doprowadź do wrzenia a następnie przykryj szczelnie przylegającą pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj przez 15 do 18 minut lub do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Wyłącz ogień i odstaw patelnię na bok, z założoną pokrywką.
5. W międzyczasie umieść drugą patelnię na średnim ogniu, rozprowadź pestki dyni i podpiecz aż będą lekko złote.
6. Dodaj jogurt do małej miski. Wsyp harissę a następnie dobrze wymieszaj.
7. Wymieszaj ryż widelcem a następnie wyłóż na talerze. Posyp pestkami dyni a następnie drobno posiekaj i posyp pietruszką. Podawaj z pikantnym jogurtem. Smacznego!