Ultra szybki słodko-kwaśny kurczak z makaronem

Masz tylko kilka składników w lodówce a chcesz zjeść coś na szybko? Coś ciekawszego niż kanapka z serem? Spróbuj tego kurczaka, prawdziwy sztos!

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość odżywcza na porcję: 544 kcal B: 26.2 g T: 14.7 g W: 74.8 g


SKŁADNIKI:


2 udka z kurczaka

150 g makaronu ryżowego (sprawdź cenę)

200 g groszku cukrowego

2 łyżki sosu Worcestershire (sprawdź cenę)

2 łyżeczki dżemu z chili


PRZYGOTOWANIE:


1. Zdejmij skórę z kurczaka a następnie umieść ją na patelni ustawionej na średnim ogniu. Podsmażaj aż do uzyskania złotego koloru.

2. Wytnij kości z ud i wrzuć na patelnię aby podkręcić smak dania. Następnie pokrój mięso na kawałki o szerokości 2 cm.

3. Przenieś skórę i kości na jedną stronę patelni, a następnie dodaj mięso obok i gotuj przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając.

4. Kiedy skórka zrobi się chrupiąca ściągnij ją z patelni i posiekaj na kawałeczki. Odłóż ją do posypania dania. Kości wyrzuć.

5. W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy pokrój na połówki usuwając końcówki.

6. Kiedy makaron zmięknie odcedź go zostawiając szklankę wody w której się gotował. Makaron zahartuj w zimnej wodzie.

7. Wymieszaj sos Worcestershire i dżem z chili na patelni z kurczakiem i pozwól aby dżem się rozpuścił, a następnie dodaj groszek cukrowy i makaron.

8. Podsmażaj przez 2 minuty, dodając odrobinę wody z gotowanego makaronu.

9. Skosztuj i dopraw solą morską i czarnym pieprzem, a następnie podaj na talerze i posyp chrupiącą skórką kurczaka. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA