Masz tylko kilka składników w lodówce a chcesz zjeść coś na szybko? Coś ciekawszego niż kanapka z serem? Spróbuj tego kurczaka, prawdziwy sztos!

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza na porcję: 544 kcal B: 26.2 g T: 14.7 g W: 74.8 g
SKŁADNIKI:
2 udka z kurczaka
150 g makaronu ryżowego (sprawdź cenę)
200 g groszku cukrowego
2 łyżki sosu Worcestershire (sprawdź cenę)
2 łyżeczki dżemu z chili
PRZYGOTOWANIE:
1. Zdejmij skórę z kurczaka a następnie umieść ją na patelni ustawionej na średnim ogniu. Podsmażaj aż do uzyskania złotego koloru.
2. Wytnij kości z ud i wrzuć na patelnię aby podkręcić smak dania. Następnie pokrój mięso na kawałki o szerokości 2 cm.
3. Przenieś skórę i kości na jedną stronę patelni, a następnie dodaj mięso obok i gotuj przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając.
4. Kiedy skórka zrobi się chrupiąca ściągnij ją z patelni i posiekaj na kawałeczki. Odłóż ją do posypania dania. Kości wyrzuć.
5. W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy pokrój na połówki usuwając końcówki.
6. Kiedy makaron zmięknie odcedź go zostawiając szklankę wody w której się gotował. Makaron zahartuj w zimnej wodzie.
7. Wymieszaj sos Worcestershire i dżem z chili na patelni z kurczakiem i pozwól aby dżem się rozpuścił, a następnie dodaj groszek cukrowy i makaron.
8. Podsmażaj przez 2 minuty, dodając odrobinę wody z gotowanego makaronu.
9. Skosztuj i dopraw solą morską i czarnym pieprzem, a następnie podaj na talerze i posyp chrupiącą skórką kurczaka. Smacznego!