Tikka masala z kokosowym kurczakiem

Mój ulubiony przepis na indyjskie tikka masala wzbogacone o mleczko kokosowe, które dodaje niesamowitej gładkości. Najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 minut

Wartość odżywcza na porcję: 314 kcal

SKŁADNIKI:

PASTA CURRY

1 cebula, pokrojona w ćwiartki

1 szalotka, posiekana

6 ząbków czosnku (sprawdź cenę)

2 cm imbiru

3 łyżki garam masala (sprawdź cenę)

2 łyżeczki kurkumy (sprawdź cenę)

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka płatków chili (sprawdź cenę)

Skórka z 1 cytryny


KURCZAK:

1 kg filetu z piersi kurczaka

1/2 szklanki jogurtu greckiego

400 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)

200 ml przecieru pomidorowego

1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej


PRZYGOTOWANIE:


1. Pasta curry. W mikserze lub robocie kuchennym połącz cebulę, szalotkę, czosnek, imbir, garam masala, kurkumę, sól, płatki chili i skórkę z cytryny. Miksuj aż powstanie gładka pasta, około 1 minuty.

2. Kurczak. W dużej misce połącz 2 łyżki pasty curry, kurczaka i jogurt. Dokładnie wymieszaj aby marynata całkowicie przykryła kurczaka. Przykryj miskę i odstaw do marynowania w temperaturze pokojowej przez 30 minut lub jeśli masz czas na całą noc do lodówki.

3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1/2 szklanki pasty curry i gotuj, aż uwolni aromaty około 1 minuty. Dodaj kurczaka, mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj 20 minut a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj świeżą kolendrę.

4. Curry podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA