Mój ulubiony przepis na indyjskie tikka masala wzbogacone o mleczko kokosowe, które dodaje niesamowitej gładkości. Najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza na porcję: 314 kcal
SKŁADNIKI:
PASTA CURRY
1 cebula, pokrojona w ćwiartki
1 szalotka, posiekana
6 ząbków czosnku (sprawdź cenę)
2 cm imbiru
3 łyżki garam masala (sprawdź cenę)
2 łyżeczki kurkumy (sprawdź cenę)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka płatków chili (sprawdź cenę)
Skórka z 1 cytryny
KURCZAK:
1 kg filetu z piersi kurczaka
1/2 szklanki jogurtu greckiego
400 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)
200 ml przecieru pomidorowego
1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1. Pasta curry. W mikserze lub robocie kuchennym połącz cebulę, szalotkę, czosnek, imbir, garam masala, kurkumę, sól, płatki chili i skórkę z cytryny. Miksuj aż powstanie gładka pasta, około 1 minuty.
2. Kurczak. W dużej misce połącz 2 łyżki pasty curry, kurczaka i jogurt. Dokładnie wymieszaj aby marynata całkowicie przykryła kurczaka. Przykryj miskę i odstaw do marynowania w temperaturze pokojowej przez 30 minut lub jeśli masz czas na całą noc do lodówki.
3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1/2 szklanki pasty curry i gotuj, aż uwolni aromaty około 1 minuty. Dodaj kurczaka, mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj 20 minut a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj świeżą kolendrę.
4. Curry podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego!