Szaszłyki z kurczaka tikka

Kuchnia indyjska to bogactwo smaków i każdy o tym dobrze wie. Kojarzy nam się głownie z curry ale dzisiaj mamy dla was przepis na soczyste i bardzo aromatyczne szaszłyki z kurczakiem tikka w stylu indyjskim. Palce lizać!

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 317 kcal B: 38.2 g T: 11 g W: 16.9 g


SKŁADNIKI:


1 cytryna (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

2 łyżeczki pasty tikka masala (sprawdź cenę)

2 łyżki jogurtu naturalnego (sprawdź cenę)

1/2 dojrzałego ananasa (sprawdź cenę)

3 papryczki chili

2 filety z piersi kurczaka

Kilka gałązek świeżej kolendry


PRZYGOTOWANIE:


1. Drobno zetrzyj skórkę z jednej cytryny i odłóż na później. Cytrynę wyciśnij do małej miski. Dodaj 1 łyżeczkę oleju, pastę i jogurt a następnie dobrze wymieszaj.

2. Obierz ananasa, usuwają wszystkie sękate kawałki a następnie pokrój na ćwiartki wycinając rdzeń. Pokrój na kawałki o grubości 1 cm i dodaj do miski z marynatą.

3. Drobno posiekaj chilli i dodaj do marynaty. Kurczaka pokój na kawałki o szerokości 2 cm i dodaj do miski, mieszając wszystkie składniki razem. Miskę odstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.

4. Wyciągnij mieszankę z lodówki i przygotuj patyczki na szaszłyki. Nadziej kurczaka i ananasa naprzemiennie na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki posmaruj pozostałą marynatą i skrop je odrobiną oleju.

5. Postaw patelnię na średnim ogniu, połóż szaszłyki i smaż przez 7-10 minut od czasu do czasu obracając i doprawiając odrobiną soli morskiej.

6. Gotowe szaszłyki ściągnij z patyczków, obtocz w pozostałej skórce z cytryny i posyp kolendrą. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA