Super zielone spaghetti z jarmużem i serem ricotta

To superszybkie danie to świetny sposób na przekształcenie zimowej zieleniny w cudownie jedwabisty sos do makaronu. Tak proste a tak pyszne!

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Wartość odżywcza na porcję: 456 kcal B: 18.4 g T: 17.3 g W: 60.5 g

SKŁADNIKI:

150 g makaronu spaghetti (sprawdź cenę)

4 ząbki czosnku

200 g jarmużu

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

30 g parmezanu (sprawdź cenę)

30 g sera ricotta (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie obierz czosnek i oderwij łodygi z jarmużu. Wrzuć jarmuż i czosnek do gotującego się makaronu na 5 minut.

3. Wlej półtorej łyżki oliwy z oliwek do blendera, a następnie do środka drobno zetrzyj parmezan.

4. Za pomocą szczypiec ostrożnie przenieś liście jarmużu i czosnek bezpośrednio do blendera i miksuj przez kilka minut. Skosztuj i dopraw do solą morską i czarnym pieprzem.

5. Odcedź makaron zostawiając trochę wody z gotowania.

6. Makaron przełóż na rozgrzaną patelnię i dodaj cały zielony sos, w razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania. Dobrze wymieszaj.

7. Podawaj posypane serem ricotta i skropione oliwą z oliwek. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA