To superszybkie danie to świetny sposób na przekształcenie zimowej zieleniny w cudownie jedwabisty sos do makaronu. Tak proste a tak pyszne!

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza na porcję: 456 kcal B: 18.4 g T: 17.3 g W: 60.5 g
SKŁADNIKI:
150 g makaronu spaghetti (sprawdź cenę)
4 ząbki czosnku
200 g jarmużu
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
30 g parmezanu (sprawdź cenę)
30 g sera ricotta (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie obierz czosnek i oderwij łodygi z jarmużu. Wrzuć jarmuż i czosnek do gotującego się makaronu na 5 minut.
3. Wlej półtorej łyżki oliwy z oliwek do blendera, a następnie do środka drobno zetrzyj parmezan.
4. Za pomocą szczypiec ostrożnie przenieś liście jarmużu i czosnek bezpośrednio do blendera i miksuj przez kilka minut. Skosztuj i dopraw do solą morską i czarnym pieprzem.
5. Odcedź makaron zostawiając trochę wody z gotowania.
6. Makaron przełóż na rozgrzaną patelnię i dodaj cały zielony sos, w razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania. Dobrze wymieszaj.
7. Podawaj posypane serem ricotta i skropione oliwą z oliwek. Smacznego!