Powoli duszony czerwony sos z dużą ilością czosnku, włoskich ziół, oliwy z oliwek i super białej kiełbasy. Jest pyszny, wygląda idealnie na każdym stole. WSZYSCY lubią dobry makaron.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Wartość odżywcza na porcję: 399 kcal
SKŁADNIKI:
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
12-15 ząbków czosnku, posiekane (sprawdź cenę)
1/2 łyżki suszonego oregano (sprawdź cenę)
1/2 łyżki suszonej bazylii (sprawdź cenę)
1/2 łyżki suszonej pietruszki (sprawdź cenę)
1/2 łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)
700 ml passaty pomidorowej (sprawdź cenę)
200 g białej surowej kiełbasy
300 g makaronu penne (sprawdź cenę)
35 g sera parmezan (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym garnku połącz oliwę z oliwek, czosnek, suszone oregano, suszoną bazylię, suszoną natkę pietruszki i płatki chili. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż czosnek stanie się złoty czyli około 8-10 minut. Dodaj passatę pomidorową i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem. Dobrze wszystko wymieszaj.
2. Kiełbasę uformuj w małe kuleczki i dodaj je do sosu. Częściowo przykryj garnek, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez co najmniej 1 godzinę lub nawet cały dzień, mieszając co godzinę.
3. Na sam koniec zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i podziel gorący makaron na talerze. Polej dużą ilością sosu, posyp tartym parmezanem i odrobiną oregano. Smacznego!