Super proste penne z duuużą ilością czosnku

Powoli duszony czerwony sos z dużą ilością czosnku, włoskich ziół, oliwy z oliwek i super białej kiełbasy. Jest pyszny, wygląda idealnie na każdym stole. WSZYSCY lubią dobry makaron.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Wartość odżywcza na porcję: 399 kcal

SKŁADNIKI:

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

12-15 ząbków czosnku, posiekane (sprawdź cenę)

1/2 łyżki suszonego oregano (sprawdź cenę)

1/2 łyżki suszonej bazylii (sprawdź cenę)

1/2 łyżki suszonej pietruszki (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)

700 ml passaty pomidorowej (sprawdź cenę)

200 g białej surowej kiełbasy

300 g makaronu penne (sprawdź cenę)

35 g sera parmezan (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. W dużym garnku połącz oliwę z oliwek, czosnek, suszone oregano, suszoną bazylię, suszoną natkę pietruszki i płatki chili. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż czosnek stanie się złoty czyli około 8-10 minut. Dodaj passatę pomidorową i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem. Dobrze wszystko wymieszaj.

2. Kiełbasę uformuj w małe kuleczki i dodaj je do sosu. Częściowo przykryj garnek, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez co najmniej 1 godzinę lub nawet cały dzień, mieszając co godzinę.

3. Na sam koniec zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i podziel gorący makaron na talerze. Polej dużą ilością sosu, posyp tartym parmezanem i odrobiną oregano. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA