Sezamowy miso ramen w 30 minut

Ramen podbija cały świat. Mój ulubiony to właśnie ten w wersji z miso a jeśli możemy go zrobić w 30 minut to czego chcieć więcej? Miska pełna aromatów sezamu, kremowej zupy, wypełniona makaronem i super dodatkami.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 518 kcal

SKŁADNIKI:

1.5 l bulionu warzywnego

125 ml sosu sojowego (sprawdź cenę)

2 łyżki mirinu (sprawdź cenę)

125 g pasty tahini (sprawdź cenę)

3 łyżki jasnej pasty miso (sprawdź cenę)

2 łyżki oleju chili

2 cm imbiru

2 ząbki czosnku, posiekane (sprawdź cenę)

4 paczki świeżego makaronu ramen (sprawdź cenę)

Duża garść świeżego szpinaku

4 łyżki masła (sprawdź cenę)

500 g pieczarek, z grubsza pokrojonych

2 szalotki, posiekane

2 łyżki sezamu (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)

Pół pęczka świeżej kolendry

4 jajka ugotowane na miękko (sprawdź cenę)

Marchewka, pokrojona w paski

Dymka, posiekana


PRZYGOTOWANIE:


1. W dużym garnku na zupę połącz bulion, 2 szklanki wody, sos sojowy, mirin, tahini, miso i olej chili. Dodaj imbir i czosnek. Ustaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 20 minut, aż bulion będzie bardzo aromatyczny.

2. Doprowadź zupę ponownie do wrzenia na dużym ogniu. Dodaj makaron, szpinak i kolendrę. Gotuj przez parę minut aż makaron będzie miękki.

3. W międzyczasie przygotuj grzyby. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Na blasze połącz masło, pieczarki, szalotki, nasiona sezamu, płatki chili i szczyptę soli. Przenieś do piekarnika i piecz przez 15 minut. W połowie czasu obróć grzyby na drugą stronę żeby były złociste i chrupiące.

4. Zupę przelej do dużych misek. Posyp chrupiącymi grzybami, dodaj przekrojone jajko, marchewkę, dymkę i polej odrobiną oleju chili. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA