Ramen podbija cały świat. Mój ulubiony to właśnie ten w wersji z miso a jeśli możemy go zrobić w 30 minut to czego chcieć więcej? Miska pełna aromatów sezamu, kremowej zupy, wypełniona makaronem i super dodatkami.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 518 kcal
SKŁADNIKI:
1.5 l bulionu warzywnego
125 ml sosu sojowego (sprawdź cenę)
2 łyżki mirinu (sprawdź cenę)
125 g pasty tahini (sprawdź cenę)
3 łyżki jasnej pasty miso (sprawdź cenę)
2 łyżki oleju chili
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku, posiekane (sprawdź cenę)
4 paczki świeżego makaronu ramen (sprawdź cenę)
Duża garść świeżego szpinaku
4 łyżki masła (sprawdź cenę)
500 g pieczarek, z grubsza pokrojonych
2 szalotki, posiekane
2 łyżki sezamu (sprawdź cenę)
1/2 łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)
Pół pęczka świeżej kolendry
4 jajka ugotowane na miękko (sprawdź cenę)
Marchewka, pokrojona w paski
Dymka, posiekana
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym garnku na zupę połącz bulion, 2 szklanki wody, sos sojowy, mirin, tahini, miso i olej chili. Dodaj imbir i czosnek. Ustaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 20 minut, aż bulion będzie bardzo aromatyczny.
2. Doprowadź zupę ponownie do wrzenia na dużym ogniu. Dodaj makaron, szpinak i kolendrę. Gotuj przez parę minut aż makaron będzie miękki.
3. W międzyczasie przygotuj grzyby. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Na blasze połącz masło, pieczarki, szalotki, nasiona sezamu, płatki chili i szczyptę soli. Przenieś do piekarnika i piecz przez 15 minut. W połowie czasu obróć grzyby na drugą stronę żeby były złociste i chrupiące.
4. Zupę przelej do dużych misek. Posyp chrupiącymi grzybami, dodaj przekrojone jajko, marchewkę, dymkę i polej odrobiną oleju chili. Smacznego!