Czy wszyscy znają tosty z patelni? Tutaj ich mega ulepszona wersja z cebulką karmelizowaną w cydrze, chrupiącą prosciutto i dużą ilością sera gouda. Smażone na patelni aż rozpuści się ser a chleb będzie chrupiący.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 430 kcal
SKŁADNIKI:
3 łyżki masła (sprawdź cenę)
2 cebule, cienko pokrojone
175 ml cydru jabłkowego
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżej szałwii
1/2 łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)
4 plasterki prosciutto
8 kromek chleba
2 łyżki oliwy z oliwek (sprawdź cenę)
125 g sera gouda, startego
1 jabłko, cienko pokrojone
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaj cebulę i gotuj 3 minuty aż zmięknie. Dodaj połowę cydru, dopraw solą i pieprzem a następnie gotuj przez kolejne 5 minut, aż cydr w większości odparuje. Dodaj pozostały cydr i gotuj kolejne 5 minut, aż cebula będzie złota i karmelizowana. Dodaj tymianek, szałwię i płatki chili, gotuj jeszcze minutę a następnie zdejmij z ognia.
2. Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu podpiecz szynkę aż będzie chrupiąca, około 2 minuty z każdej strony.
3. Posmaruj wierzch każdej kromki chleba oliwą z oliwek. Na kanapki równomiernie ułóż ser, cebulę, jabłka i prosciutto. Złóż tosty tak aby zewnętrzne strony były posmarowane oliwą.
4. Umieścić kanapki na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor, około 3-5 minut z każdej strony. Na sam koniec dodaj 1/2 łyżki masła i 2 liście szałwii. Podawaj puki gorące. Smacznego!