Serowe tosty z cebulą i jabłkiem

Czy wszyscy znają tosty z patelni? Tutaj ich mega ulepszona wersja z cebulką karmelizowaną w cydrze, chrupiącą prosciutto i dużą ilością sera gouda. Smażone na patelni aż rozpuści się ser a chleb będzie chrupiący.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 430 kcal

SKŁADNIKI:

3 łyżki masła (sprawdź cenę)

2 cebule, cienko pokrojone

175 ml cydru jabłkowego

2 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżej szałwii

1/2 łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)

4 plasterki prosciutto

8 kromek chleba

2 łyżki oliwy z oliwek (sprawdź cenę)

125 g sera gouda, startego

1 jabłko, cienko pokrojone


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaj cebulę i gotuj 3 minuty aż zmięknie. Dodaj połowę cydru, dopraw solą i pieprzem a następnie gotuj przez kolejne 5 minut, aż cydr w większości odparuje. Dodaj pozostały cydr i gotuj kolejne 5 minut, aż cebula będzie złota i karmelizowana. Dodaj tymianek, szałwię i płatki chili, gotuj jeszcze minutę a następnie zdejmij z ognia.

2. Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu podpiecz szynkę aż będzie chrupiąca, około 2 minuty z każdej strony.

3. Posmaruj wierzch każdej kromki chleba oliwą z oliwek. Na kanapki równomiernie ułóż ser, cebulę, jabłka i prosciutto. Złóż tosty tak aby zewnętrzne strony były posmarowane oliwą.

4. Umieścić kanapki na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor, około 3-5 minut z każdej strony. Na sam koniec dodaj 1/2 łyżki masła i 2 liście szałwii. Podawaj puki gorące. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA