Schab smażony z jabłkami

Ze schabu można wyczarować coś więcej niż tylko tradycyjne kotlety schabowe. Najpierw smażony na oliwie a następnie podpieczony z dodatkiem jabłek i świeżych ziół w piekarniku aby nadać mu wyjątkowego charakteru.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 328 kcal

SKŁADNIKI:

2 plastry schabu z kością

2 łyżki oliwy z oliwek (sprawdź cenę)

3 łyżki masła

12 liści świeżej szałwii

2 ząbki czosnku, rozgniecione

2 łyżki powideł jabłkowych (opcjonalnie)

1-2 jabłka, pokrojone w ósemki

1 łyżka octu balsamicznego (sprawdź cenę)

1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC.

2. Rozgrzej dużą patelnię, której możesz używać w piekarniku na średnim ogniu. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Wlej oliwę na patelnię a następnie połóż wieprzowinę i smaż po obu stronach przez 2-3 minuty. Zmniejsz ogień do średniego i kontynuuj gotowanie przez około 5 minut.

3. Kotlety przełóż na talerz i posmaruj z obu stron powidłami jabłkowymi.

4. Na patelnię dodaj masło, czosnek, jabłka i szałwię. Gotuj 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Połóż wieprzowinę z powrotem na patelnie. Skrop wszystko octem balsamicznym a następnie przenieś patelnię do piekarnika i piecz przez 2-3 minuty.

5. Wyciągnij patelnię z piekarnika, mięso polej masłem i posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA