Sałatka cezar z jarmużem, batatami i chrupiącą ciecierzycą

To nie jest zwykła sałatka cezar a jej podkręcona wersja. Słodkie ziemniaki pieczone z ciecierzycą, wędzona papryka, ultra zdrowy jarmuż a to wszystko polane aromatycznym sosem cytrynowo-sezamowym.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 55 minut

Wartość odżywcza na porcję: 345 kcal

SKŁADNIKI:

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

2 małe bataty

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (sprawdź cenę)

1 łyżeczka wędzonej papryki (sprawdź cenę)

1 puszka ciecierzycy (sprawdź cenę)

200 g ciętego jarmużu

150 g brukselki, posiekanej

1 awokado


SOS:

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

Sok z 2 cytryn (sprawdź cenę)

1 łyżka musztardy dijon (sprawdź cenę)

1 łyżka tahini (sprawdź cenę)

1 łyżka sosu Worcestershire (sprawdź cenę)

1 ząbek czosnku, posiekany (sprawdź cenę)

20 g parmezanu (sprawdź cenę)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC.

2. Na dużej blasze do pieczenia połącz słodkie ziemniaki, 2 łyżki oliwy z oliwek, chili w proszku, paprykę wędzoną i szczyptę soli morskiej oraz czarnego pieprzu. Wymieszaj dobrze aby wszystkie składniki się połączyły. Przenieś do piekarnika i piecz przez 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, dodaj ciecierzycę i odrobinę oliwy, dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut aż ciecierzyca będzie chrupiąca a słodkie ziemniaki zmiękną.

3. W międzyczasie w dużej misce na sałatkę połącz jarmuż z brukselką.

4. Aby zrobić sos połącz wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Skosztuj i dopraw solą oraz pieprzem.

5. Do zieleniny dodaj pieczone słodkie ziemniaki i ciecierzycę a następnie dodaj sos i wymieszaj. Sałatkę posyp pokrojonym awokado i tartym parmezanem. Sałatka trzyma się dobrze przez 3-4 dni w lodówce ale awokado dodaj tuż przed podaniem. Smacznego!


ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA