Risotto to popularna potrawa północnej kuchni włoskiej, gotowana z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Tym razem mamy dla Was wersję z aromatycznymi pomidorami, winem i wspaniałą kiełbasą chorizo. Danie idealne na obiad i kolację przy świecach.

Ilość porcji: 4
Wartość odżywcza na porcję: 514 kcal B: 19.1 g T: 16.3 g W: 68.4 g
SKŁADNIKI:
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
2 szalotki (sprawdź cenę)
1 ząbek czosnku (sprawdź cenę)
80 g chorizo
Pół pęczka pietruszki (sprawdź cenę)
750 ml bulionu drobiowego (sprawdź cenę)
1 puszka pomidorów (sprawdź cenę)
300 g ryżu do risotto (sprawdź cenę)
200 ml czerwonego wina
50 g parmezanu (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i drobno posiekaj szalotki i czosnek, drobno posiekaj chorizo, a następnie drobno posiekaj natkę pietruszki.
2. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek na szeroką, płytką patelnię. Na rozgrzaną patelnię dodaj natkę pietruszki, szalotkę, czosnek oraz chorizo i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż szalotka zmięknie i chorizo będzie chrupiące.
3. Na innej patelni podgrzej bulion z pomidorami. Na patelnię z szalotką dodaj ryż i wymieszaj aby pokryć ziarna tłuszczem. Gotuj na dużym ogniu przez 1-2 minuty lub do momentu, aż ziarna pękną i staną się lekko przezroczyste na końcach, a następnie wlej czerwone wino.
4. Dobrze wymieszaj i gotuj aż prawie całe wino wyparuje. Dodawaj gorącą bulion i pomidory, chochla po chochli, dobrze mieszając za każdym razem. Gdy poprzednia porcja bulionu się wchłonie dodawaj następną.
5. Ryż powinien być delikatny, ale z lekkim oporem dla zębów czyli al dente. Jak ryż będzie idealny dodaj ostatnią chochlę płynu.
6. Drobno zetrzyj parmezan a następnie dodaj go do risotto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj, zdejmij z gazu i przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw na około 5 minut a następnie dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj z dodatkiem startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Smacznego!