Pyszna i sycąca potrawka, spraw przyjemność swojemu facetowi :) Najlepiej spożywać z drugą butelką Guinnessa.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny 50 minut
Wartość odżywcza na porcję: 529 kcal B: 34.8 g T: 19 g W: 49.2 g
SKŁADNIKI:
2 cebule
2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 liście laurowe (sprawdź cenę)
Pół pęczka świeżego tymianku
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
500 g wołowiny na gulasz (pokrojona w kostkę)
3 łyżki mąki
500 ml piwa Guinness
2 łyżeczki cukru trzcinowego (sprawdź cenę)
450 g ziemniaków
75 ml mleka (sprawdź cenę)
1 łyżka masła (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i z grubsza posiekaj cebulę, czosnek i marchewkę, a następnie przytnij i posiekaj seler. Zwiąż liście laurowe i gałązki tymianku sznurkiem.
2. Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj warzywa i zioła a następnie przypraw solą morską i czarnym pieprzem.
3. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut lub do momentu zmięknięcia warzyw, od czasu do czasu mieszając. Przenieś na talerz.
4. Obtocz mięso w mące i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podsmaż mięso na patelni aż się zarumieni.
5. Na patelnię wlej piwo. Dodaj warzywa i zioła. W razie potrzeby dolej wody aby zakryć mięso.
6. Dodaj brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny aż mięso będzie miękkie.
7. Ugotuj ziemniaki a następnie je odcedź.
8. Ugnieć ziemniaki z mlekiem, masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.
9. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
10. Włóż potrawkę do żaroodpornego naczynia, przykryj tłuczonymi ziemniakami i skrop oliwą. Piecz przez 20 minut aż ziemniaki będą złote i chrupiące. Smacznego!