Potrawka wołowa z ciemnym piwem zapiekana pod ziemniakami

Pyszna i sycąca potrawka, spraw przyjemność swojemu facetowi :) Najlepiej spożywać z drugą butelką Guinnessa.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2 godziny 50 minut

Wartość odżywcza na porcję: 529 kcal B: 34.8 g T: 19 g W: 49.2 g


SKŁADNIKI:


2 cebule

2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)

2 marchewki

3 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe (sprawdź cenę)

Pół pęczka świeżego tymianku

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

500 g wołowiny na gulasz (pokrojona w kostkę)

3 łyżki mąki

500 ml piwa Guinness

2 łyżeczki cukru trzcinowego (sprawdź cenę)

450 g ziemniaków

75 ml mleka (sprawdź cenę)

1 łyżka masła (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Obierz i z grubsza posiekaj cebulę, czosnek i marchewkę, a następnie przytnij i posiekaj seler. Zwiąż liście laurowe i gałązki tymianku sznurkiem.

2. Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj warzywa i zioła a następnie przypraw solą morską i czarnym pieprzem.

3. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut lub do momentu zmięknięcia warzyw, od czasu do czasu mieszając. Przenieś na talerz.

4. Obtocz mięso w mące i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podsmaż mięso na patelni aż się zarumieni.

5. Na patelnię wlej piwo. Dodaj warzywa i zioła. W razie potrzeby dolej wody aby zakryć mięso.

6. Dodaj brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny aż mięso będzie miękkie.

7. Ugotuj ziemniaki a następnie je odcedź.

8. Ugnieć ziemniaki z mlekiem, masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.

9. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

10. Włóż potrawkę do żaroodpornego naczynia, przykryj tłuczonymi ziemniakami i skrop oliwą. Piecz przez 20 minut aż ziemniaki będą złote i chrupiące. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA