Wszyscy kochamy nasze cudowne pierogi ale nie wszyscy próbowali pierogów z serem cheddar. Czas to zmienić!

Ilość porcji: 40 pierogów
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Wartość odżywcza na porcję: 380 kcal
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej (sprawdź cenę)
1 łyżeczka soli (sprawdź cenę)
2 łyżki masła (sprawdź cenę)
1 szklanka jogurtu greckiego
1 jajko
NADZIENIE:
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w ćwiartki
2 łyżki masła
2 szklanki tartego sera cheddar
50 g serka topionego
KARMELIZOWANA CEBULKA:
4 plastry boczku
4 łyżki masła
2 cebule, cienko pokrojone
1 łyżka listków świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. Aby zrobić ciasto. W misce połącz mąkę, sól, masło, jogurt oraz jajko i mieszaj, aż składniki się połączą. Zagniataj ciasto przez 2-3 minuty. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut.
2. Aby zrobić nadzienie. Zagotuj ziemniaki w dużym garnku. Posól wodę i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 do 30 minut.
3. Odcedź ziemniaki i potłucz je na małym ogniu dodając masło, ser cheddar i serek topiony. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni do grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij koła z ciasta. Na każdy okrąg dodaj 2 łyżeczki farszu. Posmaruj brzegi wodą i sklej pierogi dociskając krawędzie aby były szczelne. Podczas lepienia pierogów należy przykrywać ciasto, aby zapobiec jego wysuszeniu.
5. Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj pierogi partiami przez 2-3 minuty a następnie je odcedź.
6. Aby zrobić karmelizowaną cebulkę. Podsmaż boczek na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Odłóż boczek na papierowy ręcznik. Wytrzyj patelnię do czysta, a następnie na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i gotuj 5 minut aż zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe masło oraz tymianek i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7-10 minut aż cebula będzie złota. Zdejmij z ognia.
7. Pierogi wymieszaj z cebulką i podawaj posypane tartym cheddarem i kawałkami boczku. Smacznego!