Wspaniałe tosty francuskie na słodko, z cynamonem, wanilią i syropem klonowym. A co najlepsze w zdrowszej wersji do przygotowania w piekarniku.

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość odżywcza na porcję: 207 kcal
SKŁADNIKI:
12 kromek chleba tostowego
1 i 1/2 szklanki mleka
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka syropu klonowego (sprawdź cenę)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (sprawdź cenę)
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
2. Pokrój każdy kawałek chleba na „paluszki” o szerokości 2,5 cm. W misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię, syrop klonowy, gałkę muszkatołową, sól i 1 łyżkę roztopionego masła.
3. Zanurz każdy paluszek w mieszance jajecznej a następnie wyciągnij pozwalając aby nadmiar spłynął z powrotem do miski. Połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałymi paluszkami. Piecz przez 10 minut, odwróć i piecz jeszcze 10-15 minut.
4. W międzyczasie dodaj pozostałe 5 łyżek masła do garnka ustawionego na średnim ogniu. Poczekaj aż masło lekko się zarumieni, około 2-3 minuty a następnie zdejmij z ognia.
5. W małej misce połącz cukier z cynamonem.
6. Posmaruj każdy paluszek roztopionym masłem i posyp dużą ilością cukru z cynamonem. Podawaj ciepłe, polane syropem klonowym. Smacznego!