Paluszki cynamonowe z chleba tostowego

Wspaniałe tosty francuskie na słodko, z cynamonem, wanilią i syropem klonowym. A co najlepsze w zdrowszej wersji do przygotowania w piekarniku.

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 40 minut

Wartość odżywcza na porcję: 207 kcal

SKŁADNIKI:

12 kromek chleba tostowego

1 i 1/2 szklanki mleka

4 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka syropu klonowego (sprawdź cenę)

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki soli

6 łyżek masła

1/2 szklanki cukru

1 łyżka cynamonu (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

2. Pokrój każdy kawałek chleba na „paluszki” o szerokości 2,5 cm. W misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię, syrop klonowy, gałkę muszkatołową, sól i 1 łyżkę roztopionego masła.

3. Zanurz każdy paluszek w mieszance jajecznej a następnie wyciągnij pozwalając aby nadmiar spłynął z powrotem do miski. Połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałymi paluszkami. Piecz przez 10 minut, odwróć i piecz jeszcze 10-15 minut.

4. W międzyczasie dodaj pozostałe 5 łyżek masła do garnka ustawionego na średnim ogniu. Poczekaj aż masło lekko się zarumieni, około 2-3 minuty a następnie zdejmij z ognia.

5. W małej misce połącz cukier z cynamonem.

6. Posmaruj każdy paluszek roztopionym masłem i posyp dużą ilością cukru z cynamonem. Podawaj ciepłe, polane syropem klonowym. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA