Wyjątkowe azjatyckie smaki zamknięte w tej wyjątkowej zupie sprawią że pokochasz ją od pierwszej łyżki. Delikatnie pikantna, orzeźwiająca i super smaczna.

Ilość porcji: 4 do 6
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza na porcję: 153 kcal B: 26.7 g T: 3.9 g W: 2.6 g
SKŁADNIKI:
2 szalotki (sprawdź cenę)
3 łodygi trawy cytrynowej (sprawdź cenę)
5 cm imbiru (sprawdź cenę)
2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
1 papryczka chili
Pół pęczka świeżej kolendry
Pęczek cebulki dymki
2 filety z piersi kurczaka
Olej arachidowy (sprawdź cenę)
1.7 l bulionu drobiowego (sprawdź cenę)
Sos rybny (sprawdź cenę)
3 limonki (sprawdź cenę)
Garść kiełków fasoli mung (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i pokrój w kostkę szalotki a następnie usuń zewnętrzne liście z trawy cytrynowej i drobno posiekaj resztę.
2. Obierz i drobno zetrzyj imbir i czosnek a następnie drobno pokrój chili. Liście kolendry i posiekaną dymkę odłóż na bok. Następnie pokrój kurczaka w paski o szerokości 2 cm.
3. Delikatnie podsmaż szalotki w odrobinie oleju, aż będą miękkie. Wrzuć trawę cytrynową, imbir oraz czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj wywar i większość chili.
4. Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut aż kurczak się ugotuje. Dodaj odrobinę sosu rybnego i wyciśnij sok z limonki.
5. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej sosu rybnego, soku z limonki lub chili. Na sam koniec dodaj kolendrę, kiełki fasoli i dymkę a następnie rozlej do misek. Smacznego!