Orientalna szakszuka

Wspaniałe jednogarnkowe danie z nutką orientu. Śniadaniowa szakszuka z dodatkiem harissy rozpali Was na dobry dzień!

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 219 kcal B: 11.3 g T: 10.5 g W: 22.5 g


SKŁADNIKI:


200 g ziemniaków

200 g dyni piżmowej

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

3 kolorowe papryki

Pół pęczka pietruszki

2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (sprawdź cenę)

1 łyżeczka wędzonej papryki (sprawdź cenę)

1 łyżeczka kuminu (sprawdź cenę)

1 łyżeczka harissy (sprawdź cenę)

1 puszka pomidorów (sprawdź cenę)

5 jajek (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Obierz ziemniaki oraz dynię i pokrój na plasterki o grubości 1 cm a następnie umieść na patelni ustawionej na średnim ogniu z łyżką oliwy.

2. Usuń nasiona z papryki i pokrój na duże kawałki. Dodaj paprykę na patelnię.

3. Zerwij liście pietruszki a łodygi drobno pokrój. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Dodaj czosnek na patelnię razem z łodygami pietruszki, nasionami kopru włoskiego, papryką i kuminem a następnie przykryj i gotuj przez 10 minut regularnie mieszając.

4. Na patelnię dodaj harissę, pomidory w puszce oraz 100 ml wody i przykryj ponownie pokrywką. Gotuj przez 10 minut aż ziemniaki i dynia będą miękkie.

5. Zdejmij pokrywkę, dodaj liście pietruszki i dopraw szczyptą soli morskiej a następnie gotuj aż sos zgęstnieje.

6. Zrób 5 dołków grzbietem łyżki, wbij jajka, nałóż pokrywkę i ugotuj jajka według własnych upodobań.

7. Podawaj ze świeżym pieczywem i ekstra harissą jeśli chcesz. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA