Najlepsze śniadanie na kaca

Niezależnie od tego co robiłeś poprzedniej nocy ta wspaniała zapiekanka szybko postawi cię na nogi. Możesz popić kefirem :)

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 25 minut

Wartość odżywcza na porcję: 139 kcal B: 7.6 g T: 6.6 g W: 12.7 g


SKŁADNIKI:


2 ziemniaki pocięte w kostkę 2 cm

sól i pieprz

150 g chorizo lub innej ulubionej kiełbasy

1 papryka pocięta w paski

Garść pomidorków koktajlowych

6 jajek (sprawdź cenę)

Natka pietruszki (sprawdź cenę)

Chrupiący chleb


PRZYGOTOWANIE:


1. Gotuj ziemniaki w garnku z osoloną wrzącą wodą przez 5–6 minut lub do momentu aż prawie się ugotują. Odcedzić i pozostawić do odparowania w gorącym garnku.

2. Pokrój kiełbasę na 2 cm kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 180°C i wstaw kiełbasę na kilka minut aż tłuszcz się wytopi. Wyciągnij naczynie, dodaj pokrojoną paprykę oraz ziemniaki i dokładnie wymieszaj żeby wszystko pokryło się tłuszczem z kiełbasy. Wstaw do piekarnika ponownie na 5-6 minuty lub do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.

3. Wyciągnij naczynie z piekarnika i używając łyżki zrób cztery dołki w mieszance. Wbij po dwa jajka do każdego dołka i dopraw solą oraz pieprzem a następnie wstaw do piekarnika na 2-3 minuty (zależy czy lubisz jajko płynne czy twarde). Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA