Musztardowa potrawka z wołowiną

Pyszna, aromatyczna i sycąca a do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawka. Porządna porcja mięsa idealnie współgra z ziemniaczanym puree.

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie i 4 godziny pieczenie

Wartość odżywcza na porcję: 348 kcal B: 34 g T: 18 g W: 13.4 g


SKŁADNIKI:


1 kg pręgi wołowej

500 g marchewki (sprawdź cenę)

2 cebule (sprawdź cenę)

120 ml sosu Worcestershire (sprawdź cenę)

2 łyżki musztardy francuskiej

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 160ºC.

2. Umieść duże naczynie do zapiekania na dużym gazie. Na drugim palniku ustaw patelnię do smażenia.

3. Wołowinę pokrój w 5 cm kostkę, dopraw dużą ilością czarnego pieprzu i szczyptą soli morskiej a następnie smaż na gorącej patelni bez tłuszczu przez 8 minut.

4. W międzyczasie posiekaj marchewki na 5 cm kawałki i umieść w naczyniu do zapiekania z 1 łyżką oliwy z oliwek.

5. Obierz i pokrój na ćwiartki cebulę a następnie dodaj ją do naczynia z marchewką. Mieszaj od czasu do czasu.

6. Gdy mięso będzie już ładnie przypieczone przenieś je do naczynia do zapiekania a następnie dodaj sos Worcestershire, musztardę oraz 800 ml wody.

7. Przykryj i piecz w piekarniku przez 4 godziny do momentu aż wołowina stanie się miękka. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Podawać z ziemniaczanym puree lub świeżym pieczywem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA