Mamy dla Was przepis na Moqueca baiana czyli wywodzącą się z Brazylii potrawkę z owocami morza. Tym razem w wersji z pysznym dorszem, totalny odlot!

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 55 minut
Wartość odżywcza na porcję: 350 kcal B: 30.2 g T: 12.5 g W: 31.4 g
SKŁADNIKI:
1 kg filetu z dorsza
Sok z połowy cytryny
1/2 cebuli
2 pomidory
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
Pół pęczka kolendry
150 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)
1 łyżka papryki słodkiej (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Umieść rybę w naczyniu do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny. Włóż do lodówki i marynuj przez około 10 minut.
2. Na dużej patelni wyłóż pokrojoną cebulę, pomidory i paprykę a na samą górę rybę. Skrop wszystko odrobiną oliwy z oliwek i posyp kolendrą. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut aż warzywa zmiękną.
3. Wlej mleczko kokosowe i odrobinę wody ale nie mieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj przez 5 minut.
4. Dodaj słodką paprykę i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Posyp odrobiną kolendry. Podawaj z ryżem. Smacznego!