Makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą

Piękno tego dania polega na tym że możesz dodać resztki z wczorajszego obiadu i nic się nie zmarnuje. Masz mało czasu a chcesz zrobić coś ciekawego na obiad? Rozgrzewaj piekarnik, zaraz będzie gotowe.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Wartość odżywcza na porcję: 599 kcal B: 26.8 g T: 17.5 g W: 89 g


SKŁADNIKI:


3 ząbki czosnku (sprawdź cenę)

50 g sera cheddar (sprawdź cenę)

2 łyżki oregano (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

4 białe kiełbaski

Szczypta płatków chili (sprawdź cenę)

3 puszki całych pomidorów (sprawdź cenę)

400 g makaronu rigatoni (sprawdź cenę)

Czerstwy chleb


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

2. Obierz i drobno pokrój czosnek. Ser cheddar zetrzyj na grubych oczkach. Rozerwij czerstwy chleb na małe kawałki lub zmiel w robocie kuchennym.

3. Wrzuć chleb do miski z jednym z pokrojonych ząbków czosnku, szczyptą oregano, startym serem i szczyptą soli morskiej oraz czarnego pieprzu. Skrop trochę oliwą i wszystko wymieszaj.

4. Kiełbaski obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Dodaj je do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i piecz przez 10 minut aż będą złote.

5. Rozgrzej trochę oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodaj pozostały pokrojony czosnek i oregano oraz płatki chili. Mieszaj, aż czosnek się przyrumieni a następnie dodaj pomidory.

6. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

7. Ugotuj rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zdejmując z ognia 2 minuty wcześniej żeby był al dente. Odcedź w durszlaku i włóż do dużego naczynia do pieczenia.

8. Do makaronu dodaj kiełbasę, polej sosem pomidorowym i dobrze wymieszaj. Posyp mieszanką sera i chleba, piecz przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA