Idealny, super szybki, super łatwy pomysł na obiad lub kolacje i co najważniejsze przygotujesz go w mniej niż 30 minut!

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza na porcję: 581 kcal B: 34 g T: 23.3 g W: 62.9 g
SKŁADNIKI:
50 g migdałów (sprawdź cenę)
1 cebula (sprawdź cenę)
2 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
4 anchois (sprawdź cenę)
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
300 g makaronu fettuccine lub spaghetti (sprawdź cenę)
3 małe cukinie
300 g tuńczyka (sprawdź cenę)
1 puszka pomidorów (sprawdź cenę)
1 cytryna (sprawdź cenę)
30 g parmezanu (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Delikatnie upraż migdały na patelni na średnim ogniu a następnie zgnieć w moździerzu.
2. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj razem z anchois i dodaj na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Smaż przez 4 minuty regularnie mieszając.
3. W międzyczasie ugotuj makaron w garnku z wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Pokrój cukinię w plastry i dodaj na patelnię razem z tuńczykiem. Dodaj pomidory bez zalewy i rozgnieć je drewnianą łyżką. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, przypraw solą morską oraz czarnym pieprzem i gotuj aż sos odparuje.
5. Zetrzyj ser.
6. Gdy makaron jest gotowy wyciągnij go używając szczypiec bezpośrednio na patelnię. Wymieszaj wszystko razem dodając starty ser i większość migdałów.
7. Makaron podawaj posypany migdałami i polany oliwą z oliwek. Smacznego!