Makaron Dan Dan

To jedno z tradycyjnych i bardzo popularnych dań kuchni syczuańskiej możesz przygotować u siebie w domu w parę chwil. Niesamowicie aromatyczny, pikantny sos z dodatkiem chińskiego lub ryżowego makaronu i chrupiącego smażonego mięsa wieprzowego. Tego nie da się nie kochać!

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 504 kcal

SKŁADNIKI:

1/3 szklanki + 2 łyżki oleju sezamowego (sprawdź cenę)

6 ząbków czosnku, cienko pokrojone (sprawdź cenę)

1-2 łyżki płatków chili (sprawdź cenę)

1/2 szklanki sosu sojowego (sprawdź cenę)

1/4 szklanki sosu hoisin (sprawdź cenę)

1 łyżka miodu (sprawdź cenę)

2 łyżki mirinu (sprawdź cenę)

3 łyżki masła orzechowego (sprawdź cenę)

200 g makaronu w stylu chińskim lub ryżowego (sprawdź cenę)

600 ml bulionu drobiowego

60 g świeżego szpinaku, z grubsza posiekanego

250 g mielonej wieprzowiny lub kurczaka

400 g pieczarek, posiekanych

1 szalotka, posiekana

4 dymki, posiekane


PRZYGOTOWANIE:


1. Aby zrobić olej chili rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1/3 szklanki oleju sezamowego, czosnek i płatki chili. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż czosnek uwolni swoje aromaty, około 5 minut. Zdejmij z ognia i bardzo ostrożnie przelej olej do szklanego naczynia.

2. W międzyczasie połącz sos sojowy, sos hoisin, miód, mirin, masło orzechowe i 1/3 szklanki wody w misce.

3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok. Do garnka użytego do gotowania makaronu dodaj bulion i 1/2 mieszanki sosu sojowego. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i dodaj szpinak. Zostaw na minimalnym ogniu.

4. Umieścić patelnię użytą do zrobienia oleju chili na średnim ogniu. Dodaj 2 łyżki oleju i mielone mięso. Dopraw do smaku czarnym pieprzem i smaż około 5 minut. Dodaj grzyby oraz szalotkę i gotuj kolejne 2-3 minuty. Powoli wlej 1/2 mieszanki sosu sojowego. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj aż sos zacznie się karmelizować a mięso będzie chrupiące, około 5 minut. Dodaj na patelnię 2-4 łyżki oleju chili, wymieszaj i zdejmij z ognia.

5. Rozlej bulion do misek, nałóż makaron i wymieszaj. Posyp chrupiącym mięsem, dymką i polej olejem chili. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA