Mac and Cheese z kalafiorem

Klasyka kuchni amerykańskiej wzbogacona zdrowym dodatkiem w postaci kalafiora. A najfajniejsze jest to że wszystko przygotujesz w jednym garnku.

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 422 kcal

SKŁADNIKI:

500 g makaronu

1 mały kalafior, z grubsza pokrojony

3/4 szklanki mleka lub śmietanki

75 g serka topionego

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżeczka czosnku granulowanego (sprawdź cenę)

2 szklanki startego sera cheddar

100 g sera brie, pokrojonego w kostkę

2 łyżki masła

Świeży szczypiorek lub pietruszka, do posypania


PRZYGOTOWANIE:


1. W dużym garnku zagotuj 1 l wody. Dodaj 2 łyżeczki soli, makaron oraz kalafior i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 8 minut. Nie wylewaj wody. Dodaj mleko, ser topiony, musztardę i czosnek. Gotuj aż serek się rozpuści i makaron będzie al dente, około 4-5 minut.

2. Dodaj pozostałe sery oraz masło i mieszaj aż wszystko się roztopi i powstanie kremowy sos. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka lub wody.

3. Podawaj ciepły makaron posypany pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA