Lekki gotowany kurczak

Świetny przepis dla osób dbających o linię! Gotowany kurczak wcale nie musi być nudny.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 120 minut

Wartość odżywcza na porcję: 448 kcal B: 38.1 g T: 26.1 g W: 12.6 g


SKŁADNIKI:


2 duże cebule (sprawdź cenę)

1 por

4 łodygi selera naciowego

4 marchewki (sprawdź cenę)

1 główka czosnku (sprawdź cenę)

1.7 kg kurczaka w całości

3-4 liście laurowe (sprawdź cenę)

3 gałązki świeżego estragonu

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka czarnego pieprzu (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Obierz i przekrój na pół cebulę a następnie posiekaj por, seler i marchewkę w duże kawałki. Przekrój główkę czosnku na pół.

2. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku lub brytfannie ze szczyptą soli morskiej a następnie zalej zimną wodą.

3. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj usuwając szumowiny które wznoszą się na górę

4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub do momentu aż soki staną się przejrzyste po przekłuciu mięsa.

5. Wyjmij kurczaka z garnka i gotuj wywar przez 40 minut lub do momentu aż zmniejszy objętość o około jedną trzecią.

6. Przelej bulion przez sitko. Gotowy wywar możesz użyć do zrobienia zupy lub polania mięsa.

7. Kurczaka podawaj z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA