Świetny przepis dla osób dbających o linię! Gotowany kurczak wcale nie musi być nudny.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut
Wartość odżywcza na porcję: 448 kcal B: 38.1 g T: 26.1 g W: 12.6 g
SKŁADNIKI:
2 duże cebule (sprawdź cenę)
1 por
4 łodygi selera naciowego
4 marchewki (sprawdź cenę)
1 główka czosnku (sprawdź cenę)
1.7 kg kurczaka w całości
3-4 liście laurowe (sprawdź cenę)
3 gałązki świeżego estragonu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka czarnego pieprzu (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i przekrój na pół cebulę a następnie posiekaj por, seler i marchewkę w duże kawałki. Przekrój główkę czosnku na pół.
2. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku lub brytfannie ze szczyptą soli morskiej a następnie zalej zimną wodą.
3. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj usuwając szumowiny które wznoszą się na górę
4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę lub do momentu aż soki staną się przejrzyste po przekłuciu mięsa.
5. Wyjmij kurczaka z garnka i gotuj wywar przez 40 minut lub do momentu aż zmniejszy objętość o około jedną trzecią.
6. Przelej bulion przez sitko. Gotowy wywar możesz użyć do zrobienia zupy lub polania mięsa.
7. Kurczaka podawaj z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!