Wspaniała warzywna lasagne w klimatach greckiej moussaki gdzie zamiast ziemniaków używamy makaronu. Bardzo prosta i bardzo pyszna!

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut
Wartość odżywcza na porcję: 397 kcal B: 16.5 g T: 26.8 g W: 23 g
SKŁADNIKI:
3 bakłażany
3 ząbki czosnku (sprawdź cenę)
Świeży tymianek
6 łyżek oliwy z oliwek (sprawdź cenę)
1-2 chili peperoncini (sprawdź cenę)
1 łyżka octu balsamicznego (sprawdź cenę)
2 puszki pomidorów (sprawdź cenę)
Pęczek świeżej bazylii
150 g sera cheddar (sprawdź cenę)
70 g parmezanu (sprawdź cenę)
250 g makaronu lasagne (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
2. Gotuj bakłażany w całości na parze przez 30 minut a następnie przekrój je na pół, obierz i grubo posiekaj miąższ.
3. W międzyczasie obierz i drobno pokrój czosnek. Oberwij listki tymianku.
4. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek, tymianek i bakłażany a następnie posyp chilli i smaż przez 10 minut.
6. Wrzuć pomidory, rozgnieć je łyżką a następnie dodaj ocet balsamiczny.
7. Dodaj większość liści bazylii, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut aż sos zgęstnieje a następnie posmakuj i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem.
8. Zetrzyj parmezan i połowę cheddaru. Resztę cheddaru pokrój w plasterki.
9. Układamy lasagne. Rozłóż warstwę sosu pomidorowego na podstawie żaroodpornego naczynia. Posyp lekko tartym serem, przykryj warstwą makaronu lasagne a następnie powtórz warstwy jeszcze dwa razy. Na koniec rozłóż warstwę sosu, posyp pozostałym startym serem i nałóż plasterki sera cheddar.
10. Piecz przez 25 do 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.
11. Przed podaniem posyp bazylią i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!