Pieczony kurczak w panierce z precelkami

Paluszki z kurczaka najpierw marynowane w miodzie i musztardzie, pieczone w piekarniku żeby ograniczyć ilość tłuszczu a następnie maczane w pikantnym sosie miodowym. Brzmi dobrze?

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 minut

Wartość odżywcza na porcję: 359 kcal

SKŁADNIKI:

2 łyżki musztard dijon (sprawdź cenę)

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka miodu (sprawdź cenę)

600 g piersi z kurczaka, pokrojona w paski

50 g precelków, rozgniecionych

1/2 łyżeczki mielonego czosnku (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki wędzonej papryki (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)


PIKANTNY SOS MIODOWY:

50 g miodu (sprawdź cenę)

2 łyżki masła (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki wędzonej papryki (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. W misce wymieszaj musztardę, jogurt i miód. Dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj.

2. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

3. Dodaj rozgniecione precelki, czosnek w proszku, paprykę i szczyptę pieprzu do średniej wielkości miski. Wymieszaj panierkę.

4. Wyciągnij kawałek kurczaka z marynaty i obtocz w panierce, delikatnie przyciskając aby precelki dobrze przywarły do mięsa. Połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz proces ze wszystkimi kawałkami. Delikatnie skrop kurczaka oliwą z oliwek. Przenieś do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.

5. W międzyczasie przygotuj pikantny sos miodowy. Rozpuść miód, masło, pieprz kajeński, paprykę i szczyptę soli w małym rondelku.

6. Kurczaka podawaj posypanego odrobiną płatków soli z sosem do maczania obok. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA