Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką

Klasyczny niedzielny obiad, który pokocha cała rodzina. Niezwykle prosty w przygotowaniu. Zawsze staraj się kupować najlepszej jakości kurczaka na jakiego możesz sobie pozwolić.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut

Wartość odżywcza na porcję: 496 kcal B: 50.5 g T: 15.2 g W: 41.9 g


SKŁADNIKI:


500 g marchewki (sprawdź cenę)

600 g ziemniaków (sprawdź cenę)

1 główka czosnku (sprawdź cenę)

5 gałązek świeżego rozmarynu

1 cały kurczak (ok. 1,6 kg)

1 cytryna (sprawdź cenę)

5 gałązek świeżego tymianku



PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Umyj, przytnij i przekrój marchewki wzdłuż.

3. Ziemniaki obierz i przekrój na pół te większe. Dodaj na dużą blachę do pieczenia razem z marchewkami.

4. Rozerwij główkę czosnku na ząbki, pozostawiając je nieobrane a następnie delikatnie zmiażdż płaską stroną noża. Zerwij liście rozmarynu. Dodaj czosnek i liście rozmarynu na blachę.

5. Skrop oliwą, dopraw solą morską i czarnym pieprzem a następnie dobrze wymieszaj i rozprowadź równomiernie.

6. Natrzyj kurczaka solą morską i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wypełnij wnętrze kurczaka całą cytryną i gałązkami tymianku. Kurczaka połóż na warzywach.

7. Włóż kurczaka do piekarnika i piecz przez 45 minut.

8. Ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika. Użyj szczypiec aby odwrócić warzywa a następnie polej kurczaka sokami z blachy.

9. Wstaw blachę do piekarnika na kolejne 30 minut lub do momentu aż kurczak się dobrze upiecze. Aby to sprawdzić przebij udko kurczaka czubkiem ostrego noża - jeśli soki będą klarowne to jest gotowy. W przeciwnym razie włóż blachę do piekarnika, piecz jeszcze chwilę i powtórz test.

10. Po pieczeniu przenieś kurczaka na deskę i włóż warzywa do piekarnika na ostatnie 5 minut aby były chrupiące.

11. Kurczaka przykryj warstwą folii aluminiowej i ściereczką a następnie odstaw na 10-15 minut.

12. Za pomocą ostrego noża pokrój kurczaka a następnie podawaj z pieczonymi warzywami. Jako dodatek idealnie sprawdzi się zielona sałatka. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA