Klasyczny niedzielny obiad, który pokocha cała rodzina. Niezwykle prosty w przygotowaniu. Zawsze staraj się kupować najlepszej jakości kurczaka na jakiego możesz sobie pozwolić.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Wartość odżywcza na porcję: 496 kcal B: 50.5 g T: 15.2 g W: 41.9 g
SKŁADNIKI:
500 g marchewki (sprawdź cenę)
600 g ziemniaków (sprawdź cenę)
1 główka czosnku (sprawdź cenę)
5 gałązek świeżego rozmarynu
1 cały kurczak (ok. 1,6 kg)
1 cytryna (sprawdź cenę)
5 gałązek świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Umyj, przytnij i przekrój marchewki wzdłuż.
3. Ziemniaki obierz i przekrój na pół te większe. Dodaj na dużą blachę do pieczenia razem z marchewkami.
4. Rozerwij główkę czosnku na ząbki, pozostawiając je nieobrane a następnie delikatnie zmiażdż płaską stroną noża. Zerwij liście rozmarynu. Dodaj czosnek i liście rozmarynu na blachę.
5. Skrop oliwą, dopraw solą morską i czarnym pieprzem a następnie dobrze wymieszaj i rozprowadź równomiernie.
6. Natrzyj kurczaka solą morską i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wypełnij wnętrze kurczaka całą cytryną i gałązkami tymianku. Kurczaka połóż na warzywach.
7. Włóż kurczaka do piekarnika i piecz przez 45 minut.
8. Ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika. Użyj szczypiec aby odwrócić warzywa a następnie polej kurczaka sokami z blachy.
9. Wstaw blachę do piekarnika na kolejne 30 minut lub do momentu aż kurczak się dobrze upiecze. Aby to sprawdzić przebij udko kurczaka czubkiem ostrego noża - jeśli soki będą klarowne to jest gotowy. W przeciwnym razie włóż blachę do piekarnika, piecz jeszcze chwilę i powtórz test.
10. Po pieczeniu przenieś kurczaka na deskę i włóż warzywa do piekarnika na ostatnie 5 minut aby były chrupiące.
11. Kurczaka przykryj warstwą folii aluminiowej i ściereczką a następnie odstaw na 10-15 minut.
12. Za pomocą ostrego noża pokrój kurczaka a następnie podawaj z pieczonymi warzywami. Jako dodatek idealnie sprawdzi się zielona sałatka. Smacznego!