Próbowaliście już krewetek? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie ten przepis a na pewno zakochacie się w tym wyjątkowym daniu. Najlepsze jest to że wystarczy Wam 20 minut na przygotowanie.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza na porcję: 308 kcal
SKŁADNIKI:
700 g krewetek tygrysich
50 ml oliwy z oliwek (sprawdź cenę)
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych (sprawdź cenę)
2 cm imbiru, drobno posiekany
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (sprawdź cenę)
4 łyżki masła
250 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)
2 łyżki sosu sojowego (sprawdź cenę)
3 łyżki miodu (sprawdź cenę)
Skórka i sok z 1 limonki
1/2 pęczka świeżej kolendry
SALSA MANGO:
1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
1/2 papryczki chili, posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek (sprawdź cenę)
Sok z 1 limonki
1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.
2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany dodaj krewetki i smaż aż będą różowe, około 2 minuty z każdej strony. Dodaj czosnek, imbir, cayenne i masło. Kontynuuj gotowanie krewetek na maśle, aż czosnek zacznie się karmelizować i zmieni kolor na jasnozłoty, 1–2 minuty.
3. Dodaj mleczko kokosowe, sos sojowy i miód, wymieszaj aby połączyć wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj kolendrę oraz sok i skórkę z limonki.
4. Aby zrobić salsę połącz wszystkie składniki w misce i dopraw solą.
5. Podawaj krewetki z sosem na ryżu polane salsą z mango. Smacznego!