Krewetki z maślanym sosem miodowo-czosnkowym

Próbowaliście już krewetek? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie ten przepis a na pewno zakochacie się w tym wyjątkowym daniu. Najlepsze jest to że wystarczy Wam 20 minut na przygotowanie.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość odżywcza na porcję: 308 kcal

SKŁADNIKI:

700 g krewetek tygrysich

50 ml oliwy z oliwek (sprawdź cenę)

6 ząbków czosnku, drobno posiekanych (sprawdź cenę)

2 cm imbiru, drobno posiekany

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (sprawdź cenę)

4 łyżki masła

250 ml mleczka kokosowego (sprawdź cenę)

2 łyżki sosu sojowego (sprawdź cenę)

3 łyżki miodu (sprawdź cenę)

Skórka i sok z 1 limonki

1/2 pęczka świeżej kolendry


SALSA MANGO:

1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę

1/2 papryczki chili, posiekana

2 łyżki oliwy z oliwek (sprawdź cenę)

Sok z 1 limonki

1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej


PRZYGOTOWANIE:


1. Krewetki osusz papierowym ręcznikiem i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.

2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany dodaj krewetki i smaż aż będą różowe, około 2 minuty z każdej strony. Dodaj czosnek, imbir, cayenne i masło. Kontynuuj gotowanie krewetek na maśle, aż czosnek zacznie się karmelizować i zmieni kolor na jasnozłoty, 1–2 minuty.

3. Dodaj mleczko kokosowe, sos sojowy i miód, wymieszaj aby połączyć wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj kolendrę oraz sok i skórkę z limonki.

4. Aby zrobić salsę połącz wszystkie składniki w misce i dopraw solą.

5. Podawaj krewetki z sosem na ryżu polane salsą z mango. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA