Kremowy makaron z grzybami i czosnkiem

Kiedy przyjdzie sezon na świeże grzyby koniecznie wypróbuj ten przepis. Wspaniale kremowy sos pokreślony aromatem czosnku.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość odżywcza na porcję: 402 kcal B: 16.8 g T: 13 g W: 58.1 g


SKŁADNIKI:


200 g makaronu spaghetti (sprawdź cenę)

2 ząbki czosnku

250 g świeżych grzybów

25 g parmezanu

2 łyżki śmietany 18%

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas odcedzania zachowaj trochę wody z gotowania.

2. W międzyczasie obierz i drobno pokrój czosnek. Dodaj go na dużą patelnię ustawioną na średnim ogniu z łyżką oliwy z oliwek. Po minucie dodaj na patelnię grzyby.

3. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Gotuj przez 8 minut, regularnie mieszając.

4. Wrzuć odsączony makaron na patelnię. Dodaj odrobinę wody z gotowania.

5. Zetrzyj większość parmezanu prosto na patelnię, dodaj śmietanę i dopraw w razie konieczności solą i pieprzem. Makaron podawaj posypany resztą tartego parmezanu, prażonymi orzeszkami piniowymi i pietruszką. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA