Koreański kurczak w chrupiącej panierce

Koreańczycy dopracowali do perfekcji sztukę przygotowywania kurczaka. Mamy dla Was super przepis inspirowany smażonym kurczakiem, którego możecie zjeść w centrum Seulu.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 minut

Wartość odżywcza na porcję: 372 kcal

SKŁADNIKI:

1 kg filetu z piersi kurczaka

1 szklanka maślanki

3 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych

3 łyżki mąki pszennej

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)


KOREAŃSKI SOS BBQ:

1/2 szklanki sosu sojowego (sprawdź cenę)

3 łyżki miodu

2 łyżki pasty gochujang (sprawdź cenę)

1 łyżka mirinu (sprawdź cenę)

2 cm imbiru, tarty

2 ząbki czosnku, przeciśnięte

2 łyżki oleju sezamowego (sprawdź cenę)

3 łyżki sezamu (sprawdź cenę)

Dymka, do serwowania


PRZYGOTOWANIE:


1. Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.

2. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

3. W misce połącz płatki kukurydziane, mąkę i szczyptę pieprzu.

4. Wyciągnij każdy kawałek kurczaka z maślanki i obtocz w panierce, delikatnie dociskając aby dobrze przylegała. Połóż kurczaka na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz z wszystkimi kawałkami. Delikatnie skrop kurczaka oliwą z oliwek. Przenieś do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.

5. W międzyczasie przygotuj koreański sos BBQ. W małym rondlu połącz sos sojowy, miód, gochujang, mirin, imbir, czosnek, olej sezamowy i 1/4 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5–10 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia.

6. Polej kurczaka sosem BBQ, posyp sezamem i posiekaną dymką. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA