Koreańczycy dopracowali do perfekcji sztukę przygotowywania kurczaka. Mamy dla Was super przepis inspirowany smażonym kurczakiem, którego możecie zjeść w centrum Seulu.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość odżywcza na porcję: 372 kcal
SKŁADNIKI:
1 kg filetu z piersi kurczaka
1 szklanka maślanki
3 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
3 łyżki mąki pszennej
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
KOREAŃSKI SOS BBQ:
1/2 szklanki sosu sojowego (sprawdź cenę)
3 łyżki miodu
2 łyżki pasty gochujang (sprawdź cenę)
1 łyżka mirinu (sprawdź cenę)
2 cm imbiru, tarty
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
2 łyżki oleju sezamowego (sprawdź cenę)
3 łyżki sezamu (sprawdź cenę)
Dymka, do serwowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj.
2. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
3. W misce połącz płatki kukurydziane, mąkę i szczyptę pieprzu.
4. Wyciągnij każdy kawałek kurczaka z maślanki i obtocz w panierce, delikatnie dociskając aby dobrze przylegała. Połóż kurczaka na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz z wszystkimi kawałkami. Delikatnie skrop kurczaka oliwą z oliwek. Przenieś do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
5. W międzyczasie przygotuj koreański sos BBQ. W małym rondlu połącz sos sojowy, miód, gochujang, mirin, imbir, czosnek, olej sezamowy i 1/4 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5–10 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
6. Polej kurczaka sosem BBQ, posyp sezamem i posiekaną dymką. Smacznego!