Kedgeree czyli śniadanie brytyjsko-indyjskie

Wyjątkowa fuzja smaków tego dania wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Jajko, curry, ryż i ryba. Rewelacja!

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 50 minut

Wartość odżywcza na porcję: 284 kcal B: 28.2 g T: 6.9 g W: 28.4 g


SKŁADNIKI:


2 jajka (sprawdź cenę)

600 g wędzonego łososia lub innej ryby (sprawdź cenę)

200 g ryżu (sprawdź cenę)

1 łyżka masła klarowanego (sprawdź cenę)

2-3 cm imbiru (sprawdź cenę)

1 cebula (sprawdź cenę)

1 ząbek czosnku (sprawdź cenę)

2 łyżki curry (sprawdź cenę)

1 łyżka gorczycy (sprawdź cenę)

2 pomidory

Sok z cytryny (sprawdź cenę)

Puszka zielonego groszku (sprawdź cenę)

Świeża kolendra (sprawdź cenę)

1 chili

250 g jogurtu naturalnego


PRZYGOTOWANIE:


1. Gotuj jajka przez 10 minut, a następnie ostudź je pod zimną bieżącą wodą. Rybę podziel na kawałki i odłóż na bok.

2. Gotuj ryż w osolonej wodzie przez około 10 minut i odcedź. Przepłucz go w zimnej wodzie i odstaw na bok. Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Dodaj imbir, cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, a następnie dodaj proszek curry i zmielone nasiona gorczycy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone pomidory, groszek i sok z cytryny.

3. Jajka przekrój na pół. Na patelnię dodaj rybę i ryż, podgrzewając przez kilka minut. Dodaj jajka, większość kolendry, posiekane chili i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie umieść w ciepłym naczyniu do serwowania. Wymieszaj resztę kolendry z jogurtem i podawaj z kedgeree. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA