Wyjątkowa fuzja smaków tego dania wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Jajko, curry, ryż i ryba. Rewelacja!

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut
Wartość odżywcza na porcję: 284 kcal B: 28.2 g T: 6.9 g W: 28.4 g
SKŁADNIKI:
2 jajka (sprawdź cenę)
600 g wędzonego łososia lub innej ryby (sprawdź cenę)
200 g ryżu (sprawdź cenę)
1 łyżka masła klarowanego (sprawdź cenę)
2-3 cm imbiru (sprawdź cenę)
1 cebula (sprawdź cenę)
1 ząbek czosnku (sprawdź cenę)
2 łyżki curry (sprawdź cenę)
1 łyżka gorczycy (sprawdź cenę)
2 pomidory
Sok z cytryny (sprawdź cenę)
Puszka zielonego groszku (sprawdź cenę)
Świeża kolendra (sprawdź cenę)
1 chili
250 g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Gotuj jajka przez 10 minut, a następnie ostudź je pod zimną bieżącą wodą. Rybę podziel na kawałki i odłóż na bok.
2. Gotuj ryż w osolonej wodzie przez około 10 minut i odcedź. Przepłucz go w zimnej wodzie i odstaw na bok. Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Dodaj imbir, cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, a następnie dodaj proszek curry i zmielone nasiona gorczycy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone pomidory, groszek i sok z cytryny.
3. Jajka przekrój na pół. Na patelnię dodaj rybę i ryż, podgrzewając przez kilka minut. Dodaj jajka, większość kolendry, posiekane chili i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie umieść w ciepłym naczyniu do serwowania. Wymieszaj resztę kolendry z jogurtem i podawaj z kedgeree. Smacznego!