Klasyczny przepis na pieczony boczek gwarantuje rozpływające się w ustach mięso i mega chrupiącą skórkę! Wspaniały pomysł na wspólny posiłek dla całej rodziny.

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 3-5 godzin
Wartość odżywcza na porcję: 508 kcal B: 36.1 g T: 27.8 g W: 28.3 g
SKŁADNIKI:
4 kg dobrej jakości boczku
6 liści laurowych (sprawdź cenę)
2 łyżki soli morskiej (sprawdź cenę)
2 łyżki nasion kolendry (sprawdź cenę)
2 łyżki nasion kopru włoskiego (sprawdź cenę)
2 łyżki czarnego pieprzu (sprawdź cenę)
4 cebule (sprawdź cenę)
4 marchewki
4 ziemniaki
4 łodygi selera naciowego
4 gałązki rozmarynu
1 główka czosnku (sprawdź cenę)
300 ml cydru
3 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
1. Wieprzowinę pozostaw odkrytą na noc w lodówce aby wysuszyć skórę.
2. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
3. Ostrym nożem natnij skórę boczku w paski.
4. Do moździerza dodaj liście laurowe oraz sól morską i dobrze rozgnieć. Dodaj nasiona kolendry, kopru włoskiego i pieprzu a następnie ponownie dobrze ugnieć.
5. Wetrzyj 2 łyżki przypraw w boczek wmasowując je we wszystkie zakamarki.
6. Pokrój cebule na ćwiartki i ułóż w rzędach na dużym naczyniu żaroodpornym. Boczek połóż bezpośrednio na cebuli a następnie piecz przez 40-50 minut do momentu aż skórka będzie chrupiąca i złota.
7. W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój na duże kawałki marchewkę, ziemniaki, seler i umieść na dużej blasze do pieczenia. Zerwij liście rozmarynu a następnie obierz główkę czosnku na pojedyncze ząbki zostawiając łupinę i dodaj na blachę. Dopraw solą i pieprzem a następnie dobrze wymieszaj.
8. Wyjmij mięso z piekarnika i obniż temperaturę w piekarniku do 150°C.
9. Za pomocą szczypiec ostrożnie podnieś wieprzowinę z cebuli i umieść ją bezpośrednio na ruszcie w piekarniku. Ustaw tackę z warzywami pod spodem aby soki spływające z mięsa znalazły się na warzywach. Piecz wieprzowinę przez kolejne 2-4 godziny (Po 2 godzinach mięso będzie miękkie a po 4 godzinach możesz zrobić szarpany boczek). Od czasu do czasu obracaj warzywa mieszając je z powstałym sosem. Kiedy warzywa będą gotowe wyciągnij je z piekarnika i podstaw pustą tackę na spływający tłuszcz.
10. Aby zrobić sos wyciągnij cebule z pierwszej formy i odstaw na bok. Umieść naczynie z sokami na małym ogniu a następnie wlej cydr i gotuj przez parę minut delikatnie mieszając.
11. Stopniowo dosypuj mąkę ciągle mieszając a następnie wlej 1.5 litra wrzącej wody. Gotuj sos przez 15 minut aż się zredukuje.
12. Mięso podawaj pokrojone w plastry ułożone na półmisku razem z warzywami. Sos przelej do naczynia żeby każdy mógł polać jak lubi. Idealnie sprawdzi się z zieloną sałatką. Smacznego!