Każdy powinien spróbować tych skrzydełek. Aby uzyskać smaczne, delikatne mięso polecamy marynować je przez noc i doprowadzić do temperatury pokojowej przed gotowaniem. Podpiecz je na grillu aby uzyskać dodatkowy dymny aromat.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza na porcję: 252 kcal B: 23.3 g T: 14.1 g W: 7.8 g
SKŁADNIKI:
24 dobrej jakości skrzydełka z kurczaka
5 cebuli dymek
1 świeże chili
5 łyżek miodu (sprawdź cenę)
2 łyżki sosu sojowego (sprawdź cenę)
2 cm imbiru
5 gałązek świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. Przytnij i drobno pokrój dymkę oraz chili a następnie umieść je w misce z miodem i sosem sojowym. Obierz a następnie zetrzyj imbir i zerwij liście tymianku. Dodaj wszystko do miski i dobrze wymieszaj.
2. Umieść kurczaka w dużym naczyniu. Zalej marynatą i dokładnie wymieszaj aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte sosem. Przykryj naczynie i umieść w lodówce najlepiej na całą noc.
3. Piecz skrzydełka na gorącym grillu lub patelni grillowej przez 15 do 20 minut często obracając. Jeśli gotujesz na patelni możesz dodatkowo podpiec skrzydełka w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 10 minut aby nadać im chrupkości. Smacznego!