Grillowana polędwica wołowa Worcestershire

To najsmaczniejsza wołowina z grilla jaką kiedykolwiek zjesz! Wygląda na spaloną ale będzie idealna w środku jeśli zrobisz ją z tym przepisem.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Wartość odżywcza na porcję: 275 kcal B: 31.9 g T: 13.8 g W: 6.1 g


SKŁADNIKI:


600 g polędwicy wołowej

2 łyżeczki musztardy francuskiej

8-10 łyżek sosu Worcester (sprawdź cenę)

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

2 gałązki rozmarynu

Masło (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed gotowaniem włóż mięso, musztardę, sos Worcester, oliwę z oliwek oraz otarty rozmaryn do garnka. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na noc.

2. Około 1,5 godziny przed grillowaniem wyjmij wołowinę z lodówki aby powoli osiągnęła temperaturę pokojową.

3. Rozpal grill.

4. Wyjmij mięso z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Połóż mięso na grillu i posmaruj masłem. Grilluj przez 8-10 minut obracając na drugą stronę co minutę.

5. Kiedy mięso nabierze brązowego koloru przenieś je na chłodniejszą część grilla. Po 4-5 minutach będzie średnio wysmażone. Czas grillowania dostosuj do swoich preferencji.

6. Kiedy mięso wygląda idealnie ściągnij je z grilla na talerz, posmaruj masłem i polej jeszcze odrobiną sosu Worcester. Możesz posypać tymiankiem i rozmarynem.

7. Zanim je pokroisz pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut. Pokrój na plastry, przypraw solą morską i czarnym pieprzem a następnie podawaj. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA