Frytki z batatów z masłem ziołowym

Czy frytki mogą być zdrowe? MOGĄ! A w dodatku super szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 55 minut

Wartość odżywcza na porcję: 298 kcal

SKŁADNIKI:

4 duże bataty, pokrojone w słupki

3 łyżki oliwy (sprawdź cenę)

2 łyżki liści świeżego tymianku

1 łyżka posiekanej świeżej szałwii

1 łyżeczka chili w proszku (sprawdź cenę)

3 łyżki masła, roztopione (sprawdź cenę)

1 ząbek czosnku, przeciśnięty (sprawdź cenę)

2 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki świeżej bazylii lub pietruszki


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC.

2. Umieść słodkie ziemniaki na dużej blasze do pieczenia i wymieszaj z oliwą z oliwek, tymiankiem, szałwią, chili w proszku i dużą szczyptą soli morskiej oraz pieprzu. Rozłóż frytki w równej warstwie. Nie nakładaj za dużo ziemniaków na blachę, w razie potrzeby podziel frytki na 2 porcje. Przenieś do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, a następnie odwróć frytki i piecz przez kolejne 15-20 minut.

3. W międzyczasie wymieszaj stopione masło, czosnek, parmezan i bazylię (lub natkę pietruszki). Wyjmij frytki z piekarnika i wymieszaj z aromatycznym masłem. Podawaj na gorąco. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA