Domowy hummus

Ciecierzyca - główny składnik hummusu - jest niesamowicie zdrowa. Bogata w białko i błonnik oraz ponad dziesięć mikroelementów, w tym ogromną ilość miedzi dzięki czemu nasze włosy i skóra są piękne i zdrowe. Podawaj z chrupiącymi warzywami, paluszkami lub świeżym pieczywem.

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 10 minut

Wartość odżywcza na porcję: 64 kcal B: 3.1 g T: 3 g W: 6.2 g


SKŁADNIKI:


1 puszka ciecierzycy (sprawdź cenę)

1 ząbek czosnku (sprawdź cenę)

1 łyżka tahini (sprawdź cenę)

1 cytryna

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Odcedź i wsyp ciecierzycę do robota kuchennego.

2. Obierz i dodaj czosnek a następnie dodaj tahini, wyciśnięty sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek.

3. Dopraw szczyptą soli morskiej a następnie zmiksuj wszystkie składniki.

4. Za pomocą szpatułki zeskrob hummus z boków miski a następnie ponownie wymieszaj aż masa będzie gładka.

5. Posmakuj i dodaj więcej soku z cytryny lub odrobinę wody gdyby hummus był za gęsty. Przenieś do miski i podawaj. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA