Domowe bawarskie bajgle

Zrobione ze składników które każdy ma w domu, o lekkim posmaku precelków, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Idealne na śniadanie i jako przekąska.

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut

Wartość odżywcza na porcję: 271 kcal

SKŁADNIKI:

500 ml ciepłej wody

7 g drożdży w proszku

1 łyżka miodu (sprawdź cenę)

700 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

6 łyżek masła (sprawdź cenę)

30 g proszku do pieczenia

1 jajko, ubite (sprawdź cenę)

Sól w płatkach (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

2. W misce miksera stojącego wyposażonego w hak do ciasta połącz wodę, drożdże, miód, mąkę, sól i 2 łyżki miękkiego masła. Zagniataj, aż ciasto się połączy, około 1-2 minut. Przykryj miskę ścierką i pozwól wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 1-2 godziny. Ciasto podwoi swój rozmiar.

3. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem.

4. Gdy ciasto wyrośnie umieść je na blacie posypanym mąką i delikatnie zagnieć. Podziel ciasto na 10-12 kulek. Palcem zrób dziurkę pośrodku każdej z kulek. Delikatnie rozciągnij ciasto, aż otwór będzie miał około 4-5 cm. Umieść bajgle na blasze do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw bułeczki na około 15 minut.

5. Zagotuj duży garnek z wodą i dodaj sodę oczyszczoną. Włóż 2-3 bajgle na raz do wody. Gotuj przez 3 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę i gotuj przez 1-2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij bajgle z garnka odsączając wodę. Przełóż na blachę. Powtarzaj, aż ugotujesz wszystkie bułeczki.

6. Posmaruj każdy bajgiel ubitym jajkiem i włóż do piekarnika na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i posmaruj bajgle roztopionym masłem a następnie obficie posyp solą. Włóż ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut lub do momentu, aż bułeczki staną się złotobrązowe. Ostudzone bajgle możesz podawać ze swoimi ulubionymi składnikami jako kanapki. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA