Zrobione ze składników które każdy ma w domu, o lekkim posmaku precelków, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Idealne na śniadanie i jako przekąska.

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut
Wartość odżywcza na porcję: 271 kcal
SKŁADNIKI:
500 ml ciepłej wody
7 g drożdży w proszku
1 łyżka miodu (sprawdź cenę)
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
6 łyżek masła (sprawdź cenę)
30 g proszku do pieczenia
1 jajko, ubite (sprawdź cenę)
Sól w płatkach (sprawdź cenę)
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
2. W misce miksera stojącego wyposażonego w hak do ciasta połącz wodę, drożdże, miód, mąkę, sól i 2 łyżki miękkiego masła. Zagniataj, aż ciasto się połączy, około 1-2 minut. Przykryj miskę ścierką i pozwól wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 1-2 godziny. Ciasto podwoi swój rozmiar.
3. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem.
4. Gdy ciasto wyrośnie umieść je na blacie posypanym mąką i delikatnie zagnieć. Podziel ciasto na 10-12 kulek. Palcem zrób dziurkę pośrodku każdej z kulek. Delikatnie rozciągnij ciasto, aż otwór będzie miał około 4-5 cm. Umieść bajgle na blasze do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw bułeczki na około 15 minut.
5. Zagotuj duży garnek z wodą i dodaj sodę oczyszczoną. Włóż 2-3 bajgle na raz do wody. Gotuj przez 3 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę i gotuj przez 1-2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij bajgle z garnka odsączając wodę. Przełóż na blachę. Powtarzaj, aż ugotujesz wszystkie bułeczki.
6. Posmaruj każdy bajgiel ubitym jajkiem i włóż do piekarnika na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i posmaruj bajgle roztopionym masłem a następnie obficie posyp solą. Włóż ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut lub do momentu, aż bułeczki staną się złotobrązowe. Ostudzone bajgle możesz podawać ze swoimi ulubionymi składnikami jako kanapki. Smacznego!