Czekoladowy pudding na parze

Klasyczny czekoladowy pudding w wersji na parze. Bardzo puszysty i bardzo czekoladowy. Absolutnie pyszny!

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut

Wartość odżywcza na porcję: 501 kcal B: 6.6 g T: 31.4 g W: 51.4 g


SKŁADNIKI:


SOS:

160 g masła (sprawdź cenę)

160 g gorzkiej czekolady 70% (sprawdź cenę)

160 g cukru (sprawdź cenę)

70 ml śmietany kremówki 30% (sprawdź cenę)

PUDDING:

150 g masła (sprawdź cenę)

100 g cukru muscovado (sprawdź cenę)

350 g mąki tortowej

Pół łyżeczki proszku do pieczenia (sprawdź cenę)

90 g kakao w proszku (sprawdź cenę)

2 jajka (sprawdź cenę)

180 ml mleka


PRZYGOTOWANIE:


1. Nasmaruj 20 cm formę na pudding masłem. Dodaj wszystkie składniki sosu do rondla i powoli podgrzewaj razem na małym ogniu, ciągle mieszając. Po stopieniu wlej prosto na dno formy i zostaw do ostygnięcia.

2. Masło i cukier ubijamy razem w mikserze stojącym lub za pomocą elektrycznej trzepaczki przez 2–3 minuty. Dodaj pozostałe składniki i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż masa będzie gładka i dobrze połączona.

3. Ostrożnie wlej masę do formy na schłodzony sos czekoladowy, a następnie delikatnie rozprowadź aby cały sos był przykryty. Oderwij duży kawałek folii kuchennej i papieru do pieczenia a następnie połóż oba kawałki na puddingu. Najpierw papier a następnie szczelnie zamknij folią.

4. Umieść formę w dużym garnku i napełnij do połowy wrzącą wodą. Umieść garnek na dużym ogniu i zagotuj, a następnie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, zmniejsz ogień i pozostaw przez 2 godziny w kąpieli parowej. W razie potrzeby dolewaj wrzącej wody.

5. Ostrożnie wyciągnij pudding z garnka i odstaw na minutę lub dwie. Zdejmij folię i papier. Połóż duży talerz do serwowania na puddingu. Szybko odwróć formę i talerz a następnie zdejmij formę.

6. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA