Ciasto z polentą i pomarańczami

Pełne cytrusowych aromatów polane syropem cukrowym rozpływa się w ustach!

Ilość porcji: 10

Wartość odżywcza na porcję: 470 kcal B: 8.6 g T: 29.5 g W: 45.1 g


SKŁADNIKI:


200 g masła (sprawdź cenę)

200 g cukru trzcinowego (sprawdź cenę)

3 jajka (sprawdź cenę)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (sprawdź cenę)

200 g mąki migdałowej (sprawdź cenę)

100 g polenty (sprawdź cenę)

Skórka z 2 pomarańczy (sprawdź cenę)

1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

1 łyżka proszku do pieczenia (sprawdź cenę)

SYROP:

5 ziaren kardamonu (sprawdź cenę)

250 ml soku z pomarańczy (sprawdź cenę)

30 ml wody z kwiatów pomarańczy

125 g cukru trzcinowego (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C. Wyłóż 20 cm formę papierem do pieczenia i nasmaruj masłem.

2. Zmiksuj masło i cukier w dużej misce aż będzie lekkie i kremowe. Dodaj jajka jedne po drugim a następnie dodaj esencję waniliową cały czas miksując

3. W małej misce połącz mąkę migdałową, polentę, skórkę pomarańczową, wodę z kwiatu pomarańczy i proszek do pieczenia a następnie zmiksuj z masłem i jajkami.

4. Wlej masę do formy i piecz przez 40 do 50 minut do momentu aż powierzchnia ciasta stanie się jasnobrązowa a boki będą odchodzić od formy.

5. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia na 10 minut a następnie wyłóż na talerz. Ciasto będzie dość kruche więc wyjmuj je ostrożnie.

6. Aby zrobić syrop zmiażdż ziarna kardamonu a następnie dodaj wszystkie składniki do rondla. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut aż syrop zgęstnieje. Odłóż na bok do ostygnięcia.

7. Nakłuj ciasto drewnianym patyczkiem i obficie posmaruj syropem. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA