Ciasto z marmoladą i pomarańczami

Marmolada nie musi być nudna! Wspaniałe letnie smaki zamknięte w tym wyjątkowym cieście świetnie się sprawdzą na podwieczorek dla Ciebie i Twojej rodziny! Zamiast pomarańczy możesz użyć innych ulubionych owoców.

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 70 minut

Wartość odżywcza na porcję: 470 kcal B: 6.7 g T: 24.5 g W: 6.7 g


SKŁADNIKI:


200 g masła (sprawdź cenę)

4 jajka (sprawdź cenę)

4 małe pomarańcze (sprawdź cenę)

4 łyżki cukru trzcinowego (sprawdź cenę)

200 g cukru (sprawdź cenę)

6 łyżek marmolady (sprawdź cenę)

200 g mąki pszennej (sprawdź cenę)

łyżeczka proszku do pieczenia (sprawdź cenę)

50 g mielonych migdałów (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Nasmaruj 23 cm okrągłą formę do pieczenia odrobiną masła.

2. Pokrój na cienkie plasterki dwie pomarańcze. Dno formy wysyp cukrem trzcinowym a następnie wyłóż plasterkami pomarańczy.

3. Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste a następnie dodaj 3 łyżki marmolady. Do masy dodaj jajka.

4. Dodaj mąkę, zmielone migdały i szczyptę soli morskiej. Drobno zetrzyj skórkę z pozostałych pomarańczy, wyciśnij z nich sok i wszystko zmiksuj.

5. Ostrożnie wlej ciasto do formy. Umieść w piekarniku i piecz przez około 50 minut aż ciasto będzie złote.

6. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kilka minut. Bardzo ostrożnie wyłóż ciasto na talerz do serwowania.

7. Zrób glazurę podgrzewając resztę marmolady w rondlu z niewielką ilością wody. Wylej marmoladę na ciasto.

8. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z jogurtem, śmietaną lub lodami. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA