Ciasto pistacjowo-cytrusowe

Niebanalne i proste w wykonaniu ciasto z super zdrowymi pistacjami a do tego ten aromat cytrusów... Orzechowa magia na Twoim stole.

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 55 minut

Wartość odżywcza na porcję: 300 kcal B: 6 g T: 14 g W: 38 g


SKŁADNIKI:


75 g masła (sprawdź cenę)

4 jajka (sprawdź cenę)

250 g cukru (100 g na ciasto i 150 g na lukier) (sprawdź cenę)

100 g mielonych pistacji (sprawdź cenę)

100 g semoliny (sprawdź cenę)

3 cytryny (sprawdź cenę)

50 g marmolady pomarańczowej (sprawdź cenę)

1 łyżeczka suszonej mięty (sprawdź cenę)

25 g pistacji (sprawdź cenę)


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC . Nasmaruj 20 cm okrągłą formę do pieczenia odrobiną masła.

2. Roztop masło na małym ogniu a następnie odłóż na bok.

3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem w mikserze aż będą lekkie i kremowe.

4. Podczas miksowania powoli dodaj pistacje i semolinę a następnie stopione masło, skórkę z 1 cytryny, marmoladę i szczyptę soli morskiej. Ubijaj aż masa będzie gładka.

5. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli aż utworzą sztywną pianę.

6. Delikatnie dodaj pianę do ciasta delikatnie mieszając aby masa nie straciła puszystości.

7. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25 do 30 minut lub do momentu aż ciasto będzie złote.

8. W międzyczasie przygotuj lukier cytrynowy. Połącz sok z 2 cytryn i 150 g cukru w rondlu i mieszaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw.

9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakłuj je drewnianym patyczkiem. Powoli wylej syrop na ciasto dopóki jest jeszcze ciepłe.

10. Posyp suszoną miętą a następnie posiekaj i posyp pistacjami.

11. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Możesz podawać z łyżką jogurtu greckiego. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA