Ciasto kokosowo-bananowe z czekoladowym kremem

Dzisiaj pozwólcie sobie na odrobinę przyjemności... Ciacho super proste w przygotowaniu, z dojrzałych bananów i ta polewa czekoladowa! Idealne do popołudniowej kawki.

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 50 minut

Wartość odżywcza na porcję: 298 kcal

SKŁADNIKI:

4 dojrzałe banany, rozgniecione

1/2 szklanki oleju kokosowego, roztopionego (sprawdź cenę)

1/4 szklanki miodu (sprawdź cenę)

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (sprawdź cenę)

1 łyżeczka cynamonu (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki wiórek kokosowych (sprawdź cenę)


POLEWA CZEKOLADOWA:

50 g serka śmietankowego philadelphia

1 kostka masła

1 szklanka cukru pudru (sprawdź cenę)

1/2 szklanki kakao w proszku

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/4 szklanki mleczka kokosowego


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Nasmaruj kwadratową blachę do pieczenia o boku około 20 cm.

2. W dużej misce wymieszaj banany, olej kokosowy, miód, jajka i wanilię. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, miksuj aż masa się połączy. Dodaj wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30–40 minut. Wyjmij i pozwól ciastu ostygnąć przez co najmniej 30 minut.

3. Aby zrobić polewę dodaj kremowy serek i masło do dużej miski do miksowania. Ubijaj mikserem aż masa będzie lekka i puszysta, około 2 minut. Dodaj cukier puder, kakao w proszku i wanilię. Miksuj kolejne 2-4 minuty. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i jeszcze raz wymieszaj.

4. Polej ciasto polewą i pokrój na kawałki. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA