Ciasto jagodowe prosto z żeliwnej patelni

To genialne ciasto w stylu z piekarnika prosto na stół. Podawaj ciepłe, prosto z patelni, zwieńczone lodami waniliowymi. Ewentualnie jeśli chcesz podawać pokrojone w kawałki najpierw wyłóż patelnię papierem do pieczenia. Zamiast jagód możesz użyć truskawek, jabłek czy śliwek. Niebooo...

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 60 minut

Wartość odżywcza na porcję: 376 kcal B: 7.7 g T: 23.3 g W: 34.9 g


SKŁADNIKI:


150 g masła (sprawdź cenę)

200 g cukru (sprawdź cenę)

1 cytryna (sprawdź cenę)

150 g mąki kukurydzianej (sprawdź cenę)

150 g mielonych migdałów (sprawdź cenę)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (sprawdź cenę)

4 jajka (sprawdź cenę)

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (sprawdź cenę)

200 g jagód lub innych owoców


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC . Nasmaruj 25 cm okrągłą żeliwną patelnię lub formę do pieczenia odrobiną masła.

2. Cukier wsyp do dużej miski. Zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj z cukrem.

3. Dodaj resztę składników z wyjątkiem jagód i wymieszaj na gładkie ciasto. Przelej masę na patelnię i rozprowadź równomiernie. Rozsyp jagody i piecz przez 35 do 40 minut aż ciasto będzie sprężyste po lekkim naciśnięciu.

4. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć przed podaniem. Podawaj na ciepło z gałkami lodów waniliowych. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA