To genialne ciasto w stylu z piekarnika prosto na stół. Podawaj ciepłe, prosto z patelni, zwieńczone lodami waniliowymi. Ewentualnie jeśli chcesz podawać pokrojone w kawałki najpierw wyłóż patelnię papierem do pieczenia. Zamiast jagód możesz użyć truskawek, jabłek czy śliwek. Niebooo...

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 minut
Wartość odżywcza na porcję: 376 kcal B: 7.7 g T: 23.3 g W: 34.9 g
SKŁADNIKI:
150 g masła (sprawdź cenę)
200 g cukru (sprawdź cenę)
1 cytryna (sprawdź cenę)
150 g mąki kukurydzianej (sprawdź cenę)
150 g mielonych migdałów (sprawdź cenę)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (sprawdź cenę)
4 jajka (sprawdź cenę)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (sprawdź cenę)
200 g jagód lub innych owoców
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC . Nasmaruj 25 cm okrągłą żeliwną patelnię lub formę do pieczenia odrobiną masła.
2. Cukier wsyp do dużej miski. Zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj z cukrem.
3. Dodaj resztę składników z wyjątkiem jagód i wymieszaj na gładkie ciasto. Przelej masę na patelnię i rozprowadź równomiernie. Rozsyp jagody i piecz przez 35 do 40 minut aż ciasto będzie sprężyste po lekkim naciśnięciu.
4. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć przed podaniem. Podawaj na ciepło z gałkami lodów waniliowych. Smacznego!