Ciastka ze szparagami i serem pleśniowym

Maślane ciasto francuskie, kremowy serek brie, szparagi i sos z miodu oraz tymianku... Ciasteczka idealne jako przystawka czy lekka kolacja.

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 35 minut

Wartość odżywcza na porcję: 524 kcal

SKŁADNIKI:

1 pęczek szparagów

Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (sprawdź cenę)

Ser brie

1 jajko (sprawdź cenę)

Pół łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)


SOS MIODOWO-TYMIANKOWY:

125 ml miodu (sprawdź cenę)

2 łyżki masła

4 gałązki świeżego tymianku


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

2. Przytnij szparagi i wymieszaj je razem z oliwą, solą morską oraz czarnym pieprzem.

3. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na posypanym mąką blacie i pokrój na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułóż plaster sera brie i trochę szparagów. Weź dwa rogi ciasta i zawiń szparagi, lekko dociskając. Przełóż na przygotowaną blachę do pieczenia. Powtórz z pozostałymi kwadratami. Gotowe ciastka posmaruj ubitym jajkiem. Przenieś do piekarnika i piecz około 20-25 minut aż ciasto będzie złociste.

4. W międzyczasie w rondelku na małym ogniu rozpuść miód, masło i tymianek.

5. Podawaj ciastka ciepłe, skropione sosem i posypane odrobiną płatków chili. Smacznego!

ZAPISZ SIĘ DO POSIEKANEGO NEWSLETTERA

ABY OTRZYMAĆ WYJĄTKOWE PRZEPISY PROSTO NA SWOJEGO MAILA