Maślane ciasto francuskie, kremowy serek brie, szparagi i sos z miodu oraz tymianku... Ciasteczka idealne jako przystawka czy lekka kolacja.

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 35 minut
Wartość odżywcza na porcję: 524 kcal
SKŁADNIKI:
1 pęczek szparagów
Oliwa z oliwek (sprawdź cenę)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (sprawdź cenę)
Ser brie
1 jajko (sprawdź cenę)
Pół łyżeczki płatków chili (sprawdź cenę)
SOS MIODOWO-TYMIANKOWY:
125 ml miodu (sprawdź cenę)
2 łyżki masła
4 gałązki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
2. Przytnij szparagi i wymieszaj je razem z oliwą, solą morską oraz czarnym pieprzem.
3. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na posypanym mąką blacie i pokrój na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułóż plaster sera brie i trochę szparagów. Weź dwa rogi ciasta i zawiń szparagi, lekko dociskając. Przełóż na przygotowaną blachę do pieczenia. Powtórz z pozostałymi kwadratami. Gotowe ciastka posmaruj ubitym jajkiem. Przenieś do piekarnika i piecz około 20-25 minut aż ciasto będzie złociste.
4. W międzyczasie w rondelku na małym ogniu rozpuść miód, masło i tymianek.
5. Podawaj ciastka ciepłe, skropione sosem i posypane odrobiną płatków chili. Smacznego!